Moerdijk akkoord over kosten brand, 'Nog zo'n brand en we zijn failliet'

Moerdijk is donderdagavond met tegenzin akkoord gegaan met een extra krediet van bijna 1 miljoen euro als gevolg van de brand bij Chemie-Pack. En hoewel een groot deel van de gemeenteraad het principieel onjuist vindt dat de inwoners van Moerdijk opdraaien voor de kosten van de brand haalde een motie van coalitiepartij CDA om alle rekeningen naar Den Haag te sturen het niet.

Beeld anp

Het ging de raad wel te ver om Den Haag te bedanken voor de bijdrage die tot dusver is geleverd aan de kosten na de enorme brand in januari 2011.

De raad ging akkoord vanwege inspanningen die burgemeester Jac Klijs toezegde om in Den Haag te gaan praten over een calamiteitenfonds en de uitkering uit het gemeentefonds.

Inzet van personeel en opruimen na de brand kost de gemeente netto minimaal 4 miljoen euro. De rijksoverheid betaalt 3,5 miljoen euro.

Failliet
'Nog zo'n brand en we zijn failliet', waarschuwde CDA-raadslid Hans Moerland donderdagavond in een extra raadsvergadering waarin het college van Moerdijk en de veiligheidsregio zich verantwoordden voor het handelen tijdens en na de brand.

Raadsleden vinden het krom dat Moerdijk een lagere bijdrage uit het gemeentefonds krijgt vanwege belasting die bedrijven op het industrieterrein aan de gemeente betalen. De raad steunt het initiatief om de regering te vragen om de oprichting van een calamiteitenfonds.

Burgemeester Jac Klijs legde uit dat het niet meer mogelijk is om een minimum verzekeringsbedrag op te nemen in een milieuvergunning. Hij gaat desgevraagd wel andere mogelijkheden onderzoeken om te voorkomen dat risicovolle bedrijven onderverzekerd zijn. De gemeente gaat niet failliet, verzekerde hij.

De gemeenteraad beslist pas later over het voorstel om voor 2,4 miljoen euro een publiek-private brandweerorganisatie op het gevaarlijke industrieterrein in Moerdijk te vestigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden