Column

Moeras

THEODOR HOLMAN

Als je naar de site van Het Parool gaat (www.parool.nl) en je klikt het laatste bericht van de NZ-lijn aan, krijg je keurig onder elkaar de koppen van het nieuws over de lijn die ook in de krant hebben gestaan.

Een onthullend lijstje: 'Stadig verwachtte al duurdere NZ-lijn'; 'Advocaat faalde bij contractadviezen NZ-lijn'; 'Vertraging NZ-lijn verzwegen voor raad'; 'Werk NZ-lijn had nooit stilgelegd mogen worden'; 'NZ-lijn: geplande meevallers bleven uit'; 'Projectbureau had ruzie met iedereen'.

En dan hebben we het nog niet over Geert Dales gehad! We zien hier de fabricage van een moeras. Uit elke regel die je hoort en ziet van de enquêtecommissie, uit bijna elke vraag die wordt gesteld en elk antwoord dat wordt gegeven, dringt zich maar één conclusie op: nu stoppen!

Wanneer andere commissies beweren dat zulks niet kan, omdat er dan claims zouden komen, dan wil ik dat nog wel eens zien - en ik vraag me ook af waarom we die claims zouden moeten betalen. Wanneer de contracten onvindbaar of onvolledig zijn, wanneer niemand zich aan de afspraken heeft gehouden, wanneer blunder op blunder is gestapeld, dan vraag ik me af waarom dat in de toekomst ook maar één seconde beter zou gaan.

Welke garantie krijgen we? De garantie van een wethouder (die het niet kan beoordelen) dat het nu wel goed gaat? Van een controlerende raad die verkeerd wordt voorgelicht? Van advocatenbureaus die hun werk niet doen? Van adviesbureaus die hun werk niet doen? Van Projectbureaus die hun werk niet doen?

Willen al die aannemers die hun werk niet goed hebben gedaan (want die lijn is er nog niet) al die andere mensen die hun werk niet hebben gedaan dan voor het gerecht slepen?
Stop de NZ-lijn nu! Maar wel de straten weer even mooi recht maken. Maak van de stations die al af zijn, leuke restaurants, parkeerplaatsen en ateliers voor kunstenaars en laten we eens een mooie commissie oprichten die gaat uitvinden hoe je mensen door de lucht van Noord naar Zuid verplaatst tegen een bedrag dat een fractie is van wat we nu kwijt zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden