Plus

Moeder van doodgereden jongetje: 'Erken dat hij ertoe doet'

Drie jaar nadat haar elfjarige zoon Oscar werd doodgereden bij de Amsterdam Short Rally in het Westelijk Havengebied, strijdt Esther Schroeijers nog altijd voor genoegdoening.

De raceauto die tijdens de Amsterdam Short Rally 2013 uit de bocht vloog. Er vielen twee doden, onder wie Oscar Beeld Amaury Miller
De raceauto die tijdens de Amsterdam Short Rally 2013 uit de bocht vloog. Er vielen twee doden, onder wie OscarBeeld Amaury Miller

Hij stond met zijn vader en zijn halfbroertje op dé plek waar het spektakel was van de Amsterdam Short Rally, op 1 september 2013 in het Westelijk Havengebied, achter het gebouw van De Telegraaf. In de haarspeldbocht waar de auto's op volle vaart kwamen aanstormen om met gierende banden driftend de bocht om te scheuren.

Het ging helemaal mis. Een rallyauto vloog uit de bocht het publiek in en schepte, zonder te remmen, de elfjarige Oscar en een 42-jarige vrouw. Ze overleden allebei.

Moeder Esther Schroeijers was nietsvermoedend met vriendinnen weg toen Oscars vader, haar ex, in blinde paniek belde over het ongeluk. Oscar was in een greppel geslingerd en bewusteloos naar het VU medisch centrum gebracht. Hij overleed daar na twee weken coma. Zijn moeder was nauwelijks van zijn zijde geweken. In de jaren nadien volgde voor Schroeijers de ramp na de ramp.

Excuses
Na pijnlijke bemiddelingsgesprekken erkende de organisatie van de rally, de Stichting Auto Sportief, dat in die haarspeldbocht niemand had mogen staan - bij de vorige editie waren ook geen toeschouwers toegelaten.

De organisatie had weliswaar aan alle eisen van het veiligheidsplan voldaan, maar gaf toe dat het veiligheidsplan 'met de wetenschap van nu' als verouderd moest worden beschouwd. De voorzitter van de stichting betuigde zijn spijt. De stichting betaalde justitie de opgelegde 'transactie', een boete, van 1500 euro, wat Schroeijers wel erg schamel vond voor een zaak als deze.

Schroeijers aanvaardde de excuses van de organisatie, maar voert nog altijd een pijnlijke strijd voor verdere genoegdoening.

Donderdag zat ze in de rechtbank tegenover verzekeraar van de organisatie Achmea. Die had weliswaar haar directe kosten vergoed - de kosten van de uitvaart, voor psychische bijstand -, maar niet de 50.000 euro die ze claimt aan shockschade. Ze heeft een posttraumatische stressstoornis.

De redenering van de verzekeraar, in de kern: Schroeijers was niet bij het ongeval aanwezig, dus kan ze juridisch gezien geen shockschade claimen. De vertegenwoordigers van Achmea erkennen dat sprake is van een 'uiterst trieste zaak' en zeiden het vervelend te vinden dat het was uitgemond in dit juridische getouwtrek.

Sirenes en geschreeuw
De verzekeraar bleef erbij 'met handen en voeten te zijn gebonden' aan de wet die nu eenmaal voorschrijft dat een slachtoffer op de plek van het ongeluk aanwezig moet zijn geweest om shockschade te kunnen claimen.

Schroeijers' advocaat Maarten Witte herhaalde dat zij weliswaar fysiek niet aanwezig was, maar toch indringend 'direct geconfronteerd werd' met het ongeluk.

Haar ex die haar in paniek, hakkelend en over een steeds uitvallende telefoon van het drama op de hoogte bracht. De sirenes en het geschreeuw op de achtergrond. De aankomst bij het ziekenhuis, waar haar ex arriveerde in een shirt vol bloed van Oscar. Oscar zelf die bewusteloos naar binnen werd gereden. Waar Schroeijers 50.000 euro claimde, wilde Achmea maar tot 15.000 gaan.

Navigator
Tot de rechter een uitweg zocht en vond. In een emotioneel betoog had Schroeijers uiteengezet dat ze vooral erkenning wil voor haar leed, en vooral erkenning 'dat Oscar ertoe doet'.

Op de gang kwamen de partijen overeen dat Achmea 37.500 euro betaalt aan vergoeding van de immateriële schade en de kosten van psychologische begeleiding.

Bovendien zal de verzekeraar bemiddeling proberen 'te faciliteren en financieren' tussen Schroeijers en de bestuurder en de navigator van de auto die het ongeluk veroorzaakte en nog altijd niets hebben laten horen. Dat wordt ongetwijfeld opnieuw pijnlijk, maar geeft misschien wat rust voor Schroeijers en haar dochter, hoopt ze.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden