Video

Moeder van Arnon Grunberg overleden

De moeder van Arnon Grunberg is gisterenavond op 87-jarige leeftijd overleden. Hannelore Grünberg-Klein speelde een belangrijke rol in het leven en het werk van de schrijver.

null Beeld Merlijn Doomernik
Beeld Merlijn Doomernik

Arnon Grunberg meldt het overlijden van zijn moeder op zijn website. 'Vanavond, terwijl ik aan het eten was in een fusionrestaurant, belde mijn zus. We moesten naar het ziekenhuis, zei ze. Toen we daar arriveerden, was mijn moeder al dood.' Hij sluit zijn tekst af met de woorden: 'Nu moet ik mijn eigen moeder worden. Een interessante taak.'

Het ging al een tijd niet goed met de gezondheid van zijn moeder, ze had problemen met haar hart en onderging vorig jaar nog een operatie in Amsterdam.

Grunbergs nieuwste roman, die rond moederdag 2015 moet uitkomen, gaat over zijn moeder. Ter voorbereiding op het boek woonde hij vorig jaar een tijdje bij haar in - daarvoor moest hij verhuizen van zijn woonplaats New York naar Amsterdam.

Gecompliceerde band
Tegelijk met de publicatie van het boek, komt er ook een documentaire uit. In de eerste fragmenten van de documentaire is te zien hoe Hannelore aan haar zoon vertelt over de oorlogsjaren: hoe ze als jong meisje in de trein naar kamp Westerbork staand in slaap viel. Uiteindelijk overleefde de Duits-Joodse Hannelore vernietigingskamp Auschwitz.

In het werk van Grunberg vormde de gecompliceerde en tegelijkertijd hechte band met zijn moeder vaak de rode draad. De 43-jarige schrijver groeide op in een door de oorlog getraumatiseerd gezin. Toen hij in 1971 werd geboren, gold hij als de 'uitverkorene', vertelde hij in 2011 aan Vrij Nederland. Na acht miskramen werd hij gezien als het langverwachte wonderkind dat alle wonden moest helen.

Meer dan eens schreef Grunberg in zijn boeken dat hij zich van zijn moeder moest bevrijden. Zij was ook een van zijn meest kritische lezers. Hij was door de jaren gewend geraakt aan haar vaak negatieve commentaar. Lastig vond hij dat niet, vertelde hij in oktober 2014 in een interview. 'Ik ken mijn moeder drieënveertig jaar en ik zou het juist lastig vinden als ze opeens vol lof zou zijn.'

In één van zijn columns in de Volkskrant schreef Grunberg: 'Met een aan zekerheid grenzend vermoeden weet ik dat ik nooit aan de verwachtingen van mijn ouders heb voldaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden