Plus

Moeder uitgelote Amir (11): 'Hij is ontroostbaar'

De 11-jarige Amir behoort tot de 2 procent achtstegroepers die niet is ingeloot voor een school uit zijn top-5. "Dit is een regelrechte mismatch die de ontwikkeling van mijn zoon beperkt."

Stefan Molenaars: 'Uitgeloot worden is hartstikke jammer, maar geef alsjeblieft je dromen niet op.' Beeld Koen Suyk/ANP
Stefan Molenaars: 'Uitgeloot worden is hartstikke jammer, maar geef alsjeblieft je dromen niet op.'Beeld Koen Suyk/ANP

Al sinds de uitslag van de Centrale Loting & Matching donderdag bekend werd, is Amir zijn kamer niet meer uitgekomen. "Hij wil niet meer naar school en is ontroostbaar," zegt zijn moeder Fatima (38).

De 11-jarige jongen uit Osdorp is namelijk ingeloot voor zijn zevende schoolkeuze: Spinoza20first. "Al was dat niet echt een keuze. Je moet twaalf opties invullen, maar niet alles past bij Amir. Of beter gezegd: hij kan niet alle soorten onderwijs aan. De school waarvoor hij nu is ingeloot, is een soort daltonschool. Daar wordt beroep gedaan op de zelfstandigheid van leerlingen, dat kan mijn zoon helemaal niet aan," zegt Fatima die werkzaam is als gezinstherapeut bij een ggz-instelling.

Volgens de moeder heeft haar zoon de vaardigheden om zelfstandig te werken en te leren nog onvoldoende ontwikkeld. "Amir is juist gebaat bij structuur en regels. Hij moet weten waar hij aan toe is, alleen dan kan hij aan leren toekomen en zichzelf ontwikkelen."

Moeilijke periode
De achtstegroeper heeft namelijk een moeilijke periode achter de rug. Toen hij in groep drie zat van basisschool De Odyssee in Osdorp kreeg hij er een zusje bij. Dat bleek een zorgkindje te zijn. Zij heeft een flinke beperking. De bevalling van haar was traumatisch en ook de periode erna was hectisch. Dat heeft veel invloed gehad op zijn sociale en emotionele ontwikkeling, aldus zijn moeder.

"De hele gezinsdynamiek is in een klap veranderd en Amir trok zich steeds meer terug." In de jaren erna kwam de achtstegroeper op het gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling steeds verder achter te liggen op zijn leeftijdsgenoten.

Desondanks kreeg hij een havoadvies 'omdat leren voor hem niet het probleem is'. Volgens Fatima wordt leren wel een probleem als hij naar het Spinoza20first moet.

Ze vindt het dan ook belachelijk dat er wordt gesproken van een matching. "Dit is een regelrechte mismatch die de ontwikkeling van mijn zoon beperkt."

De moeder wordt emotioneel als ze denkt aan de gevolgen: "Ik vrees ervoor dat hij eenzaam wordt. Dat hij geen vrienden kan maken en weer een nare schoolperiode tegemoet gaat. Mijn zoon verdient passend onderwijs, net als ieder ander kind."

Om die reden legt de moeder zich niet neer bij de lotingsuitslag. Ze diende een klacht in bij de Kinderombudsman en spreekt woensdag in tijdens de
raadscommissie Onderwijs.

Bijeenkomst gedupeerde ouders
Ook bezocht ze zaterdag de bijeenkomst voor gedupeerde ouders van Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam en nam ze contact op met Onderwijs Consumenten Organisatie (OCO) die samen met haar de haalbaarheid van een bezwaar onderzoekt. "Ik wil een bezwaarschrift indienen op basis van de hardheidsclausule."

Volgens het OCO kunnen maximaal 2 procent van de leerlingen via die clausule op een school naar wens worden geplaatst. 'Dit mag op grond van zwaarwegende persoonlijke kenmerken, gezondheidssituatie en of de thuissituatie' meldt het OCO. De school in kwestie bepaalt echter zelf of ze een leerling plaatsen op basis van de argumenten via de hardheidsclausule.

Fatima: "Ik heb gelijk contact opgenomen met de school van zijn eerste keuze, het St. Nicolaaslyceum. Hoewel zij zeiden dat een bezwaarprocedure zinloos is en me probeerden af te wimpelen met het afwachten op de tweede loting - waar geen school meer tussen zit die we vinden passen - ga ik bezwaar maken. Niet omdat ik per se mijn zin wil doordrammen, want ik neem ook genoegen met de tweede, derde of zelfs vierde schoolkeuze van mijn zoon. Het gaat erom dat hij onderwijs krijgt dat bij hem past. Daarvoor ga ik strijden. Zelfs als daar een rechtszaak voor nodig is."

Lees ook: Uitgeloot voor de middelbare school? VSA biedt troost en Minder kinderen op hun eerste keuze dan vorig jaar

83 procent

Van de 7580 achtstegroepers uit Amsterdam werden er 6326 kinderen ingeloot bij een school van eerste voorkeur, dat is ruim 83 procent.

137 kinderen werden niet op een school uit hun top 5 geplaatst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden