Plus

Moeder slachtoffer afpersingen: 'Ik kan dit niet accepteren'

Van de ene op de andere dag zag Bianca Tjon a Koy (43) haar puberzoon veranderen. 'Als hij uit school kwam wilde hij altijd graag naar buiten om te voetballen met zijn vrienden.'

Bianca Tjon a Koy Beeld Tammy van Nerum
Bianca Tjon a KoyBeeld Tammy van Nerum

"Dan probeerde ik juist te zorgen dat hij binnen bleef, want ik ben een beetje een 'controlling mom'. Maar ineens wilde hij zelfs in de vakantie niet meer de deur uit. Hij bleef op zijn kamer zitten."

Per toeval kwam Tjon a Koy ­erachter dat haar zoon tweemaal door een groep jongens uit de buurt was bedreigd met een mes, 'met grote kartels, zo'n Rambomes.' Ze waren uit op zijn dure jas. "De eerste keer kon hij ontkomen, de tweede keer zeiden ze tegen hem: 'de vorige keer deed je lijp, dit keer ga ik je shanken' (steken)'.

Van de politie hoorde Tjon a Koy dat het een veelvoorkomend probleem was, maar dat een oplossing niet eenvoudig is. "Ik vond het bizar dat dit zich in mijn buurt kon afspelen zonder dat ik het wist. Maar nog vreemder vond ik het dat aangifte doen niet werkt: doordat die jongens minderjarig zijn, komen ze zo weer vrij. Het slachtoffer blijft met de problemen zitten."

Toen Tjon a Koy haar ervaring deelde op Facebook, kreeg ze tientallen reacties van ouders die hetzelfde hadden meegemaakt. Het bracht haar tot het oprichten van het Zuidoost Safety Movement (ZSM), waarin zo'n vijftien moeders en één vader zich hebben verenigd.

Enorme druk
Ze bieden raad aan slachtoffers en hun ouders en kunnen hen doorverwijzen naar speciaal daarvoor vrijgemaakte mensen bij politie, justitie en het stadsdeel. Ook probeert ZSM met winkeliers in de buurt afspraken te maken zodat er veilige plekken komen waar kinderen naartoe kunnen als ze zich op straat onveilig voelen.

Bovendien willen ze kinderen én ouders voorlichten over het probleem, ook op basisscholen. Tjon a Koy: "Ik kan het niet accepteren dat niemand dit weet. Ook de ouders van daders weten vaak van niets. Die denken: mijn kind doet dit niet. Maar je moet op je kinderen letten en checken met welke spullen ze thuiskomen."

Volgens Tjon a Koy zit het probleem diep. "Er is enorme druk om zelf geen slachtoffer te worden. Beïnvloedbare jongens worden onder druk gezet om ook te gaan afpersen. Ze spiegelen zich aan wat in rapgroepen wordt verheerlijkt. Die spreken heel makkelijk over overvallen plegen om mooie spullen te kopen."

Niet bang
Bang dat ze wordt gezien als een verlengstuk van de politie is ze niet. "Met ZSM sporen we geen daders op, we helpen slachtoffers. Dat is een belangrijk verschil."

Tjon a Koy is sowieso niet bang aangelegd: "Een paar weken na de tweede bedreiging zag ik op straat een groepje jongens waartoe de dader behoort. Ik heb mijn auto dwars op het fietspad gezet en hen gezegd dat ze nooit meer bij mijn kind in de buurt moeten komen. Dat maakte wel indruk. 'Jouw moeder is echt gek,' kreeg mijn zoon de volgende dag te horen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden