Moeder ontvoerde Insiya maanden achtervolgd en bedreigd door ex-man

De ontvoering van peuter Insiya Hemani (2) uit Amsterdam was goed voorbereid. De moeder van het meisje, Nadia Rashid, vertelde gisteravond in tv-programma Pauw over jaren vol doodsbedreigingen, achtervolgingen en intimidaties.

Josien Wolthuizen
Peuter Insiya werd met geweld ontvoerd uit de woning van haar oma in de Watergraafsmeer Beeld Politie
Peuter Insiya werd met geweld ontvoerd uit de woning van haar oma in de WatergraafsmeerBeeld Politie

Rashid en haar ex-man Shehzad Hemani, een succesvolle zakenman uit India, waren verwikkeld in een strijd om de voogdij. In januari zou al een ontvoeringspoging door de politie zijn verijdeld.

Rashid in Pauw: "Ik kreeg bezoek van twee politieagenten die vertelden dat ze mijn ex-man in de buurt van mijn huis hadden aangehouden. Hij was al een paar dagen aan het patrouilleren, samen met een Britse ex-commando. In de auto werden een kinderzitje en een notitieboekje met mijn adres gevonden. De politie vertrouwde het niet en heeft hem aangehouden. Ik wist meteen dat hij kwam om Insiya mee te nemen."

Hulpverlening
Na een kort verblijf op het politie­bureau mocht Hemani gaan. Een grote fout, zegt Rashid. "Hij had aangehouden moeten worden, want hij was duidelijk bezig met voorbereidingshandelingen voor kinderontvoering."

De politie Noord-Holland bevestigt dat in de buurt van de woning van Rashid in Hoofddorp een man staande is gehouden die zich verdacht gedroeg en dat Rashid daarna bezoek heeft gekregen van de politie. Omdat niet kon worden bewezen dat de man iets strafbaars wilde doen, is hij niet aangehouden.

De woordvoerder kan niet zeggen of het om de vader van Insiya gaat. Volgens een woordvoerder is wel hulpverlening ingeschakeld voor het gezin Hemani.

Peilbaken
Rashid schetste een beeld van jaren vol intimidaties en bedreigingen. "Ik en familieleden kregen berichtjes dat hij wist waar we waren. We vroegen ons af hoe hij aan die informatie kwam. Toen bleek er een peilbaken onder mijn auto te zitten. In een paar maanden tijd heb ik er in totaal zes gevonden." Ooit was ze gelukkig met Hemani, vertelt Rashid. "In het begin van onze relatie was hij heel lief en zorgzaam. Hij gedroeg zich echt als een perfecte gentleman. Eigenlijk ging het mis sinds we getrouwd waren. Ik mocht geen vrienden hebben en kon nergens naartoe."

Scheiden
"Voor mij was de maat vol toen hij, met Insiya op schoot, dreigde zijn Russische vrienden op mij af te sturen. Ik wilde scheiden, dat kon hij niet hebben. Hij ziet zichzelf als een semigod, die boven iedereen staat."

Peuter Insiya werd in september met veel geweld ontvoerd door drie mannen. Dat gebeurde in de Watergraafsmeer, bij de woning van de moeder van Rashid. Zij paste op dat moment op haar kleinkind.

De politie gaat ervan uit dat Insiya's vader achter de ontvoering zit. In verband met de zaak zijn twee mannen aangehouden, maar Insiya en haar vader zijn nog altijd spoorloos. Er zijn aanwijzingen dat ze in het buitenland zijn, maar onduidelijk is hoe concreet die aanwijzingen zijn.

Moeder Nadia Rashid vertelde in Pauw over de ontvoering van haar dochter Beeld Screenshot NPO/Pauw
Moeder Nadia Rashid vertelde in Pauw over de ontvoering van haar dochterBeeld Screenshot NPO/Pauw
De politie gaat ervan uit dat vader Shehzad Hemani zijn dochter heeft ontvoerd Beeld Politie
De politie gaat ervan uit dat vader Shehzad Hemani zijn dochter heeft ontvoerdBeeld Politie

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden