Plus

Moeder Insiya: 'Hij deed dit puur uit wraak'

De Amsterdamse Nadia Rashid (35) vecht ervoor haar naar India ontvoerde dochter Insiya terug te krijgen. Woensdag is de strafzaak tegen enkele van de verdachten. 'Ik moet sterk zijn. Voor mijn dochter.'

Rashid: 'Ik had bij de eerste klap al weg moeten gaan bij mijn ex' Beeld Merlijn Doomernik
Rashid: 'Ik had bij de eerste klap al weg moeten gaan bij mijn ex'Beeld Merlijn Doomernik

Insiya was enkele weken geleden, op 6 maart, jarig. Het meisje dat zes maanden geleden door haar vader naar India is ontvoerd, werd drie jaar.

Voor haar moeder Nadia Rashid was het een moeilijke dag. Ze had voor haar dochters verjaardag bij de bakker een grote taart laten bakken, met een foto van Insiya erop. Zo was ze toch een beetje bij haar.

Ze zou die dag - voor de eerste keer in zes maanden tijd - met haar dochter mogen skypen. Dat had haar advocaat Peter Plasman bij haar Indiase ex-man voor elkaar gekregen. Rashid keek er erg naar uit. Maar hoe vaak ze ook belde, haar ex Shehzad Hemani nam niet op. "Wat zal hij daarvan genoten hebben," zegt Rashid.

Voor haar op tafel ligt een opschrijfboek. Alles houdt ze erin bij, elk tv-optreden, interview en elke ontwikkeling rondom haar dochter.

Ze twittert, houdt haar Facebook bij en is onlangs een petitie begonnen: Bring Insiya back. Ze heeft er een dagtaak aan. "Er zijn reacties uit de hele wereld, vanuit Pakistan, Australië, Nieuw-Zeeland, India, Amerika, Maleisië en de Verenigde Arabische Emiraten: 'Houd vol', 'wees sterk', 'kunnen we wat voor je doen?' Iedereen leeft mee. Minister Koenders doet er alles aan en ook onze ambassade in New Delhi is ermee ­bezig."

Gebrainwasht
Het houdt haar op de been. "Zes maanden geleden dacht ik dat ik dit niet zou overleven. Maar ik wil sterk zijn en niet de slachtofferrol aan­nemen. Ik wil mijn gevoelens ook niet bloot­geven. Ik heb alle energie nodig om Insiya terug te krijgen."

Ze is er stellig van overtuigd dat dat gaat gebeuren. Ze moet wel, want denken aan het alternatief wil en kan ze niet. Maar zich afsluiten voor de pijn en beelden van Insiya in India, die bij haar oma is ondergebracht, doet ze ook niet. "Insiya wordt natuurlijk gebrainwasht en geïndoctrineerd door haar vader. Hij prent haar in dat ik een slechte moeder ben. Dat is het ergste wat hij haar aandoet. Hij maakt haar zo kapot," zegt Rashid in tranen. "Ik schrijf haar elke week een brief op Facebook en vertel haar hoeveel ik van haar hou."

Insiya, die nu bij haar oma in India verblijft Beeld -
Insiya, die nu bij haar oma in India verblijftBeeld -

Op haar telefoon staan ontelbare foto's, filmpjes en geluidsfragmenten van Insiya: in het pretpark, zittend op de bank thuis of slapend in bed. "Kijk maar, deze opname draai ik dagelijks af." Op haar telefoon verschijnt Insiya, die zegt: "Mama, ik hou van jou."

Onderduiken
Het verhaal van de ontvoering van het meisje is overal in het nieuws geweest. Rashid heeft meerdere televisieoptredens achter de rug. Haar ex-man laat zich intussen ook niet onbetuigd. Ook hij geeft interviews aan kranten in Mumbai. "Hij probeert zijn imago te redden."

Rashid leerde Hemani (37) jaren geleden kennen. De succesvolle zakenman pakte haar in met mooie woorden, veel aandacht en een hoop charme. Hij was zorgzaam en plaatste haar op een voetstuk. Het duurde niet lang of ze viel voor hem.

In 2011 trouwden ze. Vanaf de eerste dag daarna, vertelt ze, kantelde hun relatie. "Ik mocht ineens niets meer. Hij was heel jaloers. Ik moest thuis blijven, mocht niet met vrienden omgaan en was zijn bezit geworden. Ik zat gevangen in een kooi."

De ellende werd steeds erger. "Hij achtervolgde, bedreigde en intimideerde me. Terwijl Insiya bij hem op schoot zat, zei hij dat hij me zou vermoorden. Ik heb direct mijn kind afgepakt en ben naar het politiebureau gerend. Hij kwam me doodleuk achterna."

Rashid, die verschillende keren aangifte tegen hem heeft gedaan en moest onderduiken, kreeg hulp van verschillende instanties, waaronder Blijf Groep, en werd aangesloten op het Aware -alarmsysteem voor slachtoffers van huiselijk geweld. In 2015 vroeg ze een scheiding aan. "Hij kon dat niet hebben, die narcist. Hij voelt zich een semi-god. Ik was zijn bezit."

Bindings- en verlatingsangst
Op 29 september, rond acht uur 's ochtends, werd Insiya ontvoerd. Ze logeerde bij haar oma en tante op de Anfieldroad in de Watergraafsmeer. "Er stond een man voor de deur die beweerde dat hij in opdracht van de Indiase ambassade en de Nederlandse politie mijn dochter moest meenemen. Mijn moeder wilde me bellen maar had geen telefoon bij de hand. 'Hier oma,' zei Insiya en ze kwam met oma's mobiel aanzetten."

Daarop werd Insiya door een van de andere ontvoerders beetgepakt en al gillend en schreeuwend meegenomen naar een klaarstaande auto. Twee ontvoerders ontkwamen met haar, een derde man werd gegrepen door een buurman die op het gegil was afgekomen.

"Mijn ex heeft deze ontvoering niet gedaan om Insiya in handen te krijgen. Het is puur en alleen tegen mij gericht, uit wraak."

Ze maakt zich zorgen om haar dochter. "Kinderen die zo worden weggerukt en ontvoerd, krijgen later stoornissen en emotionele angsten, zoals bindings- en verlatingsangst."

Verwijt ze zichzelf iets? "Ja. Ik had bij de eerste klap weg moeten gaan. Hoe heb ik kunnen blijven? Maar hij kwam steeds op zijn knieën terug en betuigde spijt. Dan voelde ik de liefde weer. Maar ik wil er niet te lang bij stilstaan. Ik stop nu alle energie in de strijd. Ik wil mijn kind terug."

Vrienden vragen haar vaak hoe Rashid, een vrijgevochten type en afgestudeerd psycholoog, kon trappen in de charmes van haar ex. "Mijn zus had het boek van Astrid Holleeder over haar broer Willem gelezen. Ze zei: 'Kijk, zo innemend en charmant kon hij ook zijn.' En dat klopt. Je hebt werkelijk geen idee."

'We wilden de radeloze vader helpen'

De ontvoering van de destijds 2,5 jaar oude Insiya Hemani naar India is mogelijk acht maanden voorbereid.

Op een computer is een blauwdruk voor de 'gezins­hereniging' gevonden: Operatie Barney. De drie daadwerkelijke ontvoerders die Insiya aan de Anfieldroad in de Watergraafsmeer uit de handen rukten van haar oma en tante, hadden tiewraps en een stroomstootwapen bij zich.

De zeven medeverdachten van vader Shehzad Hemani, onder wie een neef en zakenrelaties, zeggen dat ze de radeloze vader wilden helpen. Hemani zegt, ook in het modder­gevecht op Twitter met moeder Nadia Rashid, dat zij hun dochtertje eerder van hém had gekidnapt, waarna hij haar '427 dagen' niet mocht zien.

Zakenrelatie Erik S. (59) zou Hemani hebben geholpen Insiya het land uit te krijgen. Hij is inmiddels depressief en is vrijgelaten tot zijn proces. Zijn advocaat Nancy Dekens: "Mijn cliënt heeft zelf een dochtertje verloren in de leeftijd van Insiya en Hemani heeft hem weten te raken met zijn verhaal. Hij is helaas niet tijdig afgehaakt toen het een kant op ging die hem niet beviel. Hij hoopte op zakelijke opdrachten van Hemani."

Erik S.' zakenpartner Willem V. (52) zou 'Operatie Barney' hebben opgesteld. Hij zou ook de auto hebben bestuurd waarin hij en de neef ervandoor gingen met Insiya, terwijl een buurman Robert B. (48) vloerde op straat. V. is naar de politie gestapt en al snel vrij­gelaten.

Advocaat Leon van Kleef: "Mijn cliënt heeft de politie gezegd dat hij ervan overtuigd was zoiets te doen zoals John van den Heuvel doet (in RTL-programma Ontvoerd): kinderen terugbrengen naar de plek waar ze volgens hem thuishoren. Nadat een Amber Alert was verspreid, vroeg hij zich geschrokken af waarin hij verzeild was geraakt en heeft hij via ons de politie benaderd."

Verscheidene advocaten willen Hemani als getuige verhoren om de rechters te tonen dat hij een overtuigend verhaal heeft, waarin de medeverdachten zijn meegegaan. Hemani zit in India en heeft laten weten een verklaring te willen afleggen. India levert geen onderdanen uit.
Hanneloes Pen en Paul Vugts

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden