Moeder hangt eigen kind (3) op

STAPHORST - Bekenden noch hulpverleners hadden door hoe mis het was met de vrouw uit Staphorst die haar driejarige dochter ophing. De verwarde moeder (29) van de peuter Andrea wordt morgen voorgeleid.

Familieleden ontdekten in het huis van de familie aan de Lindenlaan hangend aan een touw het levenloze lichaam van Andrea. Pogingen het kindje te reanimeren, mislukten.

Een elfjarige jongen had dinsdag de familie gewaarschuwd nadat hij bij het huis de verwarde moeder had aangetroffen. Twee andere kinderen uit het gezin, een jongetje van vier en een baby van acht maanden, waren thuis. Een meisje van zes was elders en ook de vader, een vrachtwagenchauffeur, was ten tijde van het drama niet thuis.

Justitie hield de moeder dezelfde avond nog aan op verdenking van betrokkenheid bij de dood van het kind. Ze wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris. Sectie op het lichaam van Andrea moet uitwijzen wat de precieze doodsoorzaak was. De kinderen en hun vader worden in familiekring opgevangen. Volgens burgemeester Joop Alssema van Staphorst waren er geen problemen in het gezin bekend bij de hulpverleners of politie.

Ook dominee Tjitze de Jong van de Hersteld Hervormde Gemeente had geen signalen dat er iets ernstig mis was in het gezin. Hij is verbijsterd. De Jong begeleidt de familie zo goed als hij kan: ''Ik tracht, voor zover dat mogelijk is, hulp te bieden, maar dat is heel moeilijk. Je kunt de mensen hun kind niet teruggeven.'' De dominee omschrijft de familie als 'een keurig, net en plezierig gezin', een normaal gezin.

''Met huisbezoeken zijn wij altijd heel scherp op spanningen. Bij huwelijksperikelen, problemen met de kinderen of andere vervelende zaken proberen wij de helpende hand te bieden. Maar van problemen bij dit gezin leek geen sprake. Het nieuws kwam voor mij dan ook als een donderslag bij heldere hemel. In en in triest, dit heb ik nog niet eerder meegemaakt. Het stemt me droevig. Zo onverwacht, zo onvoorstelbaar,'' aldus de dominee.

Familie die deze week nog op bezoek was, zegt niets aan de moeder te hebben gemerkt; ''Ze was nooit een drukke prater, maakte weinig contact met anderen als ze de kinderen naar school bracht, maar dat dít kon gebeuren....''

Buurvrouw Sientje Logtenberg omschrijft de 29-jarige moeder als een rustige vrouw: ''Ze was nooit kwaad op haar kinderen. Het is gewoon niet te rijmen met wat er is gebeurd. Andrea heeft de hele nacht door mijn hoofd gespookt.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden