Moeder dode soldaat wil niet dat Romney over haar zoon spreekt

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney zal overleden 'Navy Seal' Glen Doherty niet meer noemen in zijn toespraken na bezwaar van de moeder van de omgekomen soldaat. Dat melden Amerikaanse media.

Mirjam van Putten
Romney tijdens speech in Iowa afgelopen dinsdag. Beeld AFP
Romney tijdens speech in Iowa afgelopen dinsdag.Beeld AFP

De Republikeinse presidentskandidaat was geraakt door het verhaal van de ex-militair Glen Doherty, die omkwam tijdens de aanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi. Romney had Doherty toevallig een jaar eerder ontmoet tijdens een kerstfeest.

'Ik heb een paar bijzondere mensen ontmoet en één daarvan is een Navy Seal. Ik kwam er pas een paar dagen geleden achter dat hij een van de omgekomen Seals van Benghazi is. Het brak mijn hart', zei Romney tijdens een speech in Iowa.

De moeder van Glen, Barbara Doherty, reageerde een dag later op Bostons tv-station WHDH. 'Ik vertrouw Romney niet. Ik wil niet dat hij de dood van mijn zoon gebruikt voor zijn politieke agenda. Het is verkeerd om deze moedige jongemannen, die vechten voor onze vrijheid, in te zetten om Obama onderuit te halen'.

Tijdens zijn speech gebruikte Romney het verhaal van Doherty als voorbeeld voor hoe moedige Amerikanen zich gedragen. '(Doherty) en de andere militair die bij hem was, waren op een andere plek, ongeveer een mijl verderop, toen ze van de aanslag hoorden. Ze gingen er heen. Ze verstopten zich niet. Nee, ze gingen er naar toe. Dat doet een Amerikaan'.

'Gouverneur Romney was geïnspireerd door de herinnering aan de ontmoeting met Glen Doherty. Hij wilde het verhaal en de herinnering delen. We zullen de wensen van mevrouw Doherty respecteren', zegt campagnemedewerker Rick Gorka tegen POLITICO.

Vreemd
Ondertussen beweerde een vriend van de omgekomen militair dat Romney zich nogal vreemd had gedragen tijdens het kerstfeest waar ze elkaar ontmoet hadden. 'Hij (Doherty) zei dat het sneu en komisch was dat dezelfde persoon (Romney, red.) zich meerdere keren aan je voorstelt. Dat die persoon absoluut geen idee had van wat hij 20 minuten van te voren gedaan heeft en dat hij Glens gezicht niet eens herkende', zei Elf Ellefsen tegen de Ron & Don Show.

'Eerlijk waar, het maakt me ziek. Glen zou dit echt niet goedkeuren. Ik denk niet dat hij er echt iets aan zou doen of er van zeggen. Maar ik denk dat Glen zich zou schamen om Romney. Ik denk dat hij medelijden met hem zou hebben'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden