Moeder Aarde teruggekeerd in het Weteringplantsoen

In het Weteringplantsoen is vorige week een replica van het beeld Moeder Aarde van stadsbeeldhouwer Hildo Krop geplaatst. Het origineel verkeert in zo'n slechte staat dat het nooit meer naar buiten mag.

De replica van Moeder Aarde. Beeld Stadsdeel Centrum
De replica van Moeder Aarde.Beeld Stadsdeel Centrum

Het beeld van een gehurkte vrouw die een figuur vasthoudt werd in de jaren vijftig door de gemeente gehuurd voor een wisselexpositie in het Weteringplantsoen. "Het viel zo in de smaak bij bewoners en de gemeente dat het nooit is ingewisseld. In 1966 is het door de gemeente aangekocht," verklaart Hendriekje Jong, woordvoerder van stadsdeel Centrum.

Sinds 1958 staat het beeld op het grasveld bij de kruising tussen de Vijzelgracht en de Weteringschans. Van het origineel zijn in de loop der jaren stukken afgevallen. Dat kan nog gerestaureerd worden, maar er zitten ook vele scheurtjes onder het oppervlak van het beeld.

Hoofd verdwenen
Die kunnen bij bevriezing grote barsten veroorzaken, waardoor het beeld ook na restauratie binnen moet blijven. Het stadsdeel is op zoek naar een nieuwe bestemming voor Moeder Aarde.

De replica is, net als het origineel uit 1926, 125 centimeter hoog en gemaakt van kalksteen. Het hoofd aan de voeten van de vrouwfiguur was bij het origineel in de loop der jaren zo goed als verdwenen, maar is bij het nagebootste kunstwerk weer goed zichtbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden