Plus

Modezaak in Zwanenburg keer op keer overvallen

Modezaak Haverhals in Zwanenburg was in de afgelopen dagen doelwit van een zoveelste ramkraak en een overval.

Marieke de Ruiter
Buurtbewoners zijn eigenaar Jenke Haverhals een hart onder de riem komen steken Beeld Jean-Pierre Jans
Buurtbewoners zijn eigenaar Jenke Haverhals een hart onder de riem komen stekenBeeld Jean-Pierre Jans

Voor de deur van de winkel staat een brede beveiliger. De kapotgeslagen winkelruit achter hem verklaart zijn aanwezigheid.

"We hebben weer visite gehad," zegt eigenaar Jenke Haverhals tegen een klant. Naast de kassa staan stukjes galiameloen met cocktailprikkers. Een cadeautje van de groenteboer om het winkelpersoneel een hart onder de riem te steken.

De schrik zit er goed in sinds drie jongens maandagnacht probeerden om het pantserglas van de etalage in te gooien met putdeksels. Na de mislukte ramkraak keerde het drietal woensdag terug op klaarlichte dag.

Robbertje vechten
Haverhals had een kwartier daarvoor het ministerie van Justitie en Veiligheid aan de telefoon dat hem hulp toezegde. "Ik zag drie jongens op een scooter voorrijden en ik wist: dit klopt niet." Hij pakte een hockeystick van achter de toonbank en joeg de jongens zijn winkel uit. "Ik ben niet snel bang en ik kan best een robbertje vechten, maar dit maakt machteloos."

Het familiebedrijf in Zwanenburg is al jaren doelwit van ramkraken en inbraken. In december liepen er overvallers met messen binnen, in mei vorig jaar werd kleding geroofd. De maatregelen die daarop zijn genomen, zijn zichtbaar. Zeven camera's houden elk hoekje in de gaten, een mistgenerator aan het plafond moet overvallers het zicht ontnemen.

"En als je op die ramen klopt, voel je hoe dik het is, gepantserd glas." De beveiliger voor de deur is de laatste troef. Zonder hem zou Haverhals vandaag niet open durven.

Emmers vol bloemen
"Het ging de overvallers waarschijnlijk om deze jassen," Haverhals wijst naar een rek met gewatteerde zomerjasjes van Parajumpers. "Ze wisten waarschijnlijk niet dat de wintercollectie nog niet binnen is, die zijn veel duurder."

De winterjassen kosten tussen de 600 en 1200 euro. Het merk is populair als statussymbool en doet het goed op straat. Toch weigert Haverhals zijn assortiment aan te passen. "Het is ons dna, zonder zouden we veel omzet mis­lopen."

In het winkelmagazijn blijkt nog eens hoe begaan de Zwanenburgers met de winkelier zijn. Op het aanrecht liggen gevulde koeken, gekregen van de wijkagent. In de hoek staan emmers vol bloemen van de voetbalvereniging, kennissen en klanten.

"Zwanenburg is een hechte gemeenschap," zegt Haverhals. Hij denkt dan ook dat de daders niet uit zijn dorp komen. Volgens hem zijn het 'Noord-Afrikaanse mannen' en hij denkt uit Geuzenveld, want door de ligging aan de doorgaande weg langs de Ringvaart tussen Amsterdam en Haarlem is dat vanaf de winkel een makkelijke vluchtroute.

Camera's
Na de twee incidenten van afgelopen week hoopt Haverhals dat de gemeente actie onderneemt. Nu neemt hij alle veiligheidsmaatregelen zelf, de kosten schat hij op 40.000 tot 50.000 euro.

Woordvoerder Petra Faber laat weten dat de Haarlemmermeer wil meedenken over betere beveiliging. Zo wordt bekeken of de camera's in de buurt van de winkel beter ingesteld kunnen worden en of de brug naar de Ringvaart bij melding van een overval kan worden opgehaald. Straat­coaches zullen de straat meenemen in hun route.

Bron: Maps4News Beeld Jamie Groenestein
Bron: Maps4NewsBeeld Jamie Groenestein
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden