Modestudenten maken eigenzinnig blad

AMSTERDAM - Sinds zeven jaar maken studenten van het Amsterdam Fashion Institute (Amfi) jaarlijks een tijdschrift. Wat begon als een amateuristische aanvulling op het jaarboek neemt steeds professionelere vormen aan. In het magazinewereldje geldt de jaarlijkse uitgave van Amfi - steeds met een andere titel en bladformule - zelfs als een publicatie waar reikhalzend naar uitgekeken wordt.

Dit jaar heet het magazine Odd. Ruim een week voor de officiële presentatie lag er al een persbericht, op het lanceringsfeestje dat vanavond plaatsvindt in Pont 13 komt onder meer de band Back to the Zoo optreden en de studenten wisten Viktor & Rolf binnen twee weken te strikken voor een interview.

De vierduizend exemplaren die dit keer gedrukt zijn - de oplage verdubbelde ten opzichte van vorig jaar - zijn wereldwijd verkocht.

Het idee voor Odd ontstond een paar maanden geleden; want voordat studenten gezamenlijk aan één magazine werken, werken ze tien weken lang in kleine groepen aan een eigen titel. ''Odd begon als een reactie op de verschuiving van geprinte media naar digitale media. Veel mensen van onze generatie zien nauwelijks toekomst in print. Met Odd wilden we in eerste instantie een soort Facebook in print maken,'' zegt Sandra de Kuiper, een van de studenten die vanaf het begin bij Odd is betrokken.

Odd is gebaseerd op de 'six degrees of separation' theorie: het magazine legt zes connecties met zeven bijzondere personen in de creatieve industrie. Studenten worden niet gehinderd door de ongeschreven regels van het bladenmaken en ze hoeven geen rekening te houden met commerciële belangen. Dat levert een eigenzinnig - je kunt ook zeggen: 'odd' - magazine op.

Odd is persoonlijk. Het blad is ingedeeld in hoofdstukken die zijn opgebouwd rondom de zeven mensen die de pijlers van het blad vormen.

Met de trend dat teksten korter moeten, hebben de maker van Odd geen rekening gehouden. Interviews tellen gerust zes pagina's tekst. Zo krijgt catwalkfotograaf Peter Stigter de ruimte om te vertellen over zijn afkeer van de bouwpakketten van Ikea en verhaalt stylist Frans Ankoné uitvoerig over zijn ervaringen tijdens een fotoshoot met een dansende beer in Istanbul.

Odd is dik: ruim tweehonderd pagina's. Maar de makers hebben duidelijke keuzes gemaakt. Dat levert een uitgebalanceerd blad op, waarin lange teksten worden afgewisseld met minstens zo lange fotoreportages.

Odd mag dan een reactie zijn op verschuiving van print naar digitale media, het is zeker geen tegenreactie. De makers weten zelfs heel goed hoe ze internet moeten gebruiken. Binnen twee weken had Odd al meer dan 1200 vrienden op Facebook en het magazine is ook op Hyves, Twitter en Youtube te vinden. De website www.thisisodd.com geeft middels interviews en filmpjes een kijkje achter de schermen. (BREGJE LAMPE)

Onder meer te koop bij Athenaeum Nieuwscentrum. Prijs: 10 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden