PlusFotoserie

Modestudenten laten zich inspireren door de Tweede Wereldoorlog

Veertig modestudenten lieten zich inspireren door de Tweede Wereldoorlog; woensdag showen ze hun werk in het Verzetsmuseum. Vier studenten van het ROC Amsterdam laten alvast zien wat ze hebben ontworpen. 

Mix van een herencolbert en een plisséjurk van Francia von den Hoff.Beeld Gitima Van Der Putten

Lia Iakovis (17): ‘Ik zou deze jurk zelf ook wel dragen’

De jurk voor een bruiloftsgast van Lia Lakovis.Beeld Gitima Van Der Putten

“Ik had als opdracht om een jurk te maken voor een gast op een bruiloft in de Tweede Wereldoorlog. Ik heb een oud herencolbert en een zomerjurk gebruikt die ik van een kennis heb gekregen. Toen ben ik gaan nadenken: wat kan ik hiervan maken en wat zou ik zelf willen dragen op een bruiloft? Ik kwam op dit idee omdat vrouwen in die tijd vaak dingen met brede schouders droegen om aan te ­tonen dat zij ook kracht hadden, zo van: wij zijn er ook.

We hadden de opdracht stoffen met een dessin te gebruiken, de jurk die ik heb gebruikt heeft een geblokt dessin en het herencolbert een licht streepje. Ik heb voor dit project ook helemaal geleerd hoe een herencolbert in elkaar zit.

Van tevoren kregen we een lesje over vrouwenkleding: wat ze in die tijd droegen en waarom en hoe ze zo creatief mogelijk moesten zijn met weinig opties. In de oorlog was er schaarste in kleding en textiel. Daarom gebruikten ze veel opnieuw.

Als je erover nadenkt, is het logisch: toen was het probleem een tekort, nu is het probleem dat we te veel kleding hebben. In allebei de tijden moeten we werken met her­gebruik, nu moeten we als het ware compenseren voor ­alles wat we de afgelopen tijd extra hebben gemaakt.

Ik ben blijer met mijn ontwerp dan ik van tevoren had verwacht. Nu ik het heb afgemaakt denk ik: ik zou het zelf ook wel dragen. Ik vind het lastig te zeggen of ik ga winnen, maar ik moet wel eerlijk zeggen dat ik mijn ontwerp erg leuk vind.”

Yip Zhang (21): ‘Er moest een rauwe kant aan zitten’

De bruidsjurk van Yip Zhang.Beeld Gitima Van Der Putten

“Ik had als concept: een bruid in de Tweede Wereldoorlog. Ik wilde er bloemen op, omdat die verwijzen naar het romantische van het huwelijk, maar er moest ook een rauwe kant aan het ontwerp zitten. Daarom zijn sommige randen onafgemaakt of gerafeld. Zo benadruk ik de rauwe rand van de oorlog.

Door dit project heb ik geleerd goed naar het verleden te kijken, naar de foto’s uit die tijd en hoe het er toen aan toe ging in de kleding van vrouwen. De emoties en het gevoel dat ik daarvan kreeg wilde ik zo goed mogelijk samenvoegen met een kledingstuk. Ik heb het colbert zo getailleerd mogelijk gemaakt, daardoor voelt het vrouwelijk aan.

Het belangrijkste om mijn verhaal over te brengen is de textielkaart in de borstzak van het colbert. Die is een verwijzing naar de mode op de bon in die tijd. Mensen kregen evenveel van alles omdat er een tekort was aan textiel.

Dat is een goede vertegenwoordiging van het verhaal dat ik wilde vertellen: het is een mooie dag, een bruiloft, in oorlogstijd. Een zware, eenzame periode. Dat vormt een contrast waar de textielkaart symbool voor staat. Ik ben trots op mijn ontwerp.”

Veertig modestudenten van vier mbo-opleidingen ­presenteren woensdag 19 juni om 20.00 uur in het Verzetsmuseum in een ­modeshow de ontwerpen die ze hebben gemaakt voor de tentoonstelling Mode op de bon. De acht mooiste ontwerpen zullen daarin te zien zijn. Mode op de bon, Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, vanaf 11 oktober.

Savyora Veldwachter (18): ‘Van de mouwen maakte ik een strik’

Een rok gemaakt van de onderkant van een colbert van Savyora Veldwachter.Beeld Gitima Van Der Putten

“We moesten van twee kledingstukken een nieuw kledingstuk maken. Ik wist eerst heel lang niet wat ik daarmee wilde doen, maar in de laatste week klikte het opeens. De mouwen van mijn colbert heb ik als strik op de achterkant verwerkt voor een vrouwelijke touch. Van de onderkant van het colbert heb ik een rok gemaakt.

In de oorlog hadden ze een tekort aan kleding. Daardoor moesten ze oude kledingstukken opnieuw gebruiken. Het is goed voor het milieu om kledingstukken te recyclen: zo kijken we er nu naar. Toen hadden ze gewoon te weinig geld om nieuwe kleding te kopen. Ze moesten van iets ouds iets nieuws maken, iets wat je elke dag kan dragen.

Recyclen is hét onderwerp van nu. Kleding maken is slecht voor het milieu. Als we veel recyclen verbeteren we met zijn allen het milieu en hebben we weer nieuwe, vintage kleding.

Ik heb er meer van geleerd dan van andere projecten. Meestal maken we een heel nieuw kledingstuk, maar nu kregen we echt inzicht in hoe een jurk en colbert in elkaar zitten. Na mijn opleiding zou ik wel mijn eigen bedrijf in vintage kleding op willen zetten.” 

Francia von den Hoff (21): ‘Ik leende een colbert van mijn vader’

Mix van een herencolbert en een plisséjurk van Francia von den Hoff.Beeld Gitima Van Der Putten

“Ik ben begonnen met eens in mijn eigen kast te kijken. Van mijn vader leende ik een colbert, zelf vond ik een ­koningsblauwe plisséjurk. Als je daar een herencolbert ­tegenaan zet is dat een goede mix van mannelijk en vrouwelijk. Mijn kledingstuk straalt een sterke mindset uit.

Tijdens dit vak leerde ik dat kleding echt enorm schaars was tijdens de oorlog. Dat vrouwen van versleten herencolberts iets nieuws voor zichzelf maakten wist ik echt niet. Ook dat er geen textiel meer werd geproduceerd, was voor mij nieuw.

Op dit moment hebben wij ook wel te maken met schaarste. Toen was het uit armoede en nu moeten we meer gaan denken aan het milieu. De bronnen voor steeds maar nieuwe spullen raken uitgeput, hoe kunnen wij dan ook nu creatief omgaan met het maken van nieuwe kleding? Het is een andere manier van schaarste, maar ook wij moeten kijken naar nieuwe manieren van kleding ­maken.

Ik vind dit een heel belangrijk vak, de inhoud maakt dit echt anders dan praktijkvakken waarbij je alleen maar iets maakt. Dit gaat om iets willen uitbeelden en er daarna een kledingstuk van maken, in plaats van andersom.”

Veertig modestudenten van vier mbo-opleidingen ­presenteren woensdag 19 juni om 20.00 uur in het Verzetsmuseum in een ­modeshow de ontwerpen die ze hebben gemaakt voor de tentoonstelling Mode op de bon. De acht mooiste ontwerpen zullen daarin te zien zijn. Mode op de bon, Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, vanaf 11 oktober.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden