Moderne en eigentijdse koning 'zit goed in zijn vel'

Met een opzienbarend interview, gaf Willem-Alexander invulling aan zijn wens van een modern en eigentijds koningsschap

door: Patrick Meershoek/ANP

Dat was een moedige keuze van de koning, om zich uitgebreid door Wilfried de Jong te laten ondervragen voor de televisie. De presentator kan goed interviewen, dat is bekend, maar voor je het weet, wil hij 24 uur blijven, of komt hij met een opklapbare massagetafel en een handdoekje het landhuis Eikenhorst binnen wandelen.

Meteen na zijn aantreden had Willem-Alexander al laten weten dat hij het koningsschap op een nieuwe, eigentijdse manier wilde invullen, en het interview met De Jong ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag werd daar een mooi voorbeeld van.

Waar we de afgelopen decennia gewend waren geraakt aan stijfdeftige en vaak wat ongemakkelijke tv-interviews, kwam het gisteren plotseling tot een ontspannen, interessant en soms indringend vraaggesprek.

De koning had aangedrongen op een interview dat vooral over zijn leven tot nog toe zou moeten gaan, en niet over zijn eerste jaren als koning. "Over de persoon die achter het ambt van koning zit," zoals hij zelf zei. Grappend: "Ik wil hier zitten als een man die vijftig is en zich dertig voelt."

Weetjes
Het interview leunde losjes op de formule van Zomergasten. Aan de hand van historische nieuwsbeelden, afgewisseld met foto's uit het privéarchief, liepen presentator en koning door de decennia heen.

Dat leverde allerlei interessante weetjes op: dat Willem-Alexander opgroeide zonder televisie, dat de prins tijdens zijn verblijf op het Atlantic College in Wales demonstreerde voor de vrijlating van Nelson Mandela, dat hij zijn Haagse accent leerde van Kees van Kooten en Wim de Bie in hun rol van de vrije jongens F. Jacobse en Tedje van Es.

Verdriet
De koning sprak openhartig over de moeilijke perioden in zijn leven. Over hoe de depressies van prins Claus hem in zijn puberteit hadden gehinderd: hij wilde zich afzetten tegen zijn vader, maar die vader was ziek.

Over het ongeluk van prins Friso, met wie hij een ingewikkelde relatie had. "Je weet pas wat je mist als het er niet meer is," zei de zichtbaar geëmotioneerde koning over het verlies van zijn broer. Het verdriet had hem wel geholpen een jaar later de nabestaanden van de slachtoffers van de MH17 tot steun te zijn.

De vliegramp kwam bijna een jaar na het overlijden van zijn broer. Hij werd vertrouwd, zo vertelde hij. Hij kon zijn eigen verdriet gebruiken om de mensen te helpen. "Je kunt het niet scheiden."

Willem-Alexander heeft de gebeurtenissen na de de vliegramp met vlucht MH17 nog "heel vers" op het netvlies.Hij is met name de "rauwe pijn van de nabestaanden" niet vergeten. Die kwamen enkele dagen na het neerhalen van het toestel bijeen in Nieuwegein. "Je kunt ze een schouder bieden", zei Willem-Alexander over de troostende rol die van hem werd verwacht.

(Tekst gaat door onder de video's)

'Zoek grenzen op'
Het koningsschap was voor Willem-Alexander indertijd geen vanzelfsprekende keuze geweest, vertelde hij. Maar juist de twijfel had geleid tot een bewuste keuze om 'er helemaal voor te gaan'.

Dat is ook de les die hij prinses Amalia wil meegeven, dat zij zichzelf moet leren kennen om later haar werk te kunnen doen. "Zoek de grenzen op. Ga eroverheen. Maak fouten, dat heb ik ook gedaan. Bij voorkeur wel buiten het bereik van het publiek."

Het interview maakte duidelijk dat de koning zelf zich met de jaren ook steeds beter thuis is gaan voelen in de rol van staatshoofd. Het ongemak dat als troonopvolger lang aan hem kleefde, lijkt helemaal verdwenen.

"Ik zit goed in mijn vel," antwoordde hij op de vraag van De Jong of het koningsschap af en toe niet erg zwaar weegt. "U hoeft met mij geen medelijden te hebben. Ik leid een interessant leven."

Wilfried de Jong moet maar gewoon de Sonja Barend Award krijgen voor het beste tv-interview van dit jaar. Het staatshoofd interviewen is een van de lastigste klussen in het vak, en De Jong deed dat professioneel en ontspannen, zonder hoofs of amicaal te worden. Knap.

Meer fragmenten:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden