Modemannetjes zijn nu eenmaal fout, maar maakt dat uit?

 

Mano Bouzamour
Mano Bouzamour. Beeld Floris Lok
Mano Bouzamour.Beeld Floris Lok

Er is één modemerk waar ik dol op ben. Al mijn T-shirts, parfums en galaschoenen zijn van Dolce & Gabbana. De twee ontwerpers Stefano Dolce en Domenico Gabbana - Stefano betekent 'de gekroonde', Domenico 'behorend aan God' - hebben een fijnzinnig gevoel voor mode.

Elk kledingstuk van D&G ademt de drie-eenheid die elk modemerk van kaliber in pacht moet hebben: chic, stoer en supersexy. Zoals veel Nederlanders een fixatie hebben op Frankrijk, heb ik die op Italië. Cultureel en culinair overweldigend. Op modegebied opwindender dan de Fransen. Ik ben gek op Italiaanse grandeur.

Stefano en Domenico, bijna altijd gestoken in zwart-wit, evenals hun denkwijze, hebben in een interview gezegd: 'Het leven moet zijn natuurlijke loop hebben. Voortplanting moet een daad van liefde zijn, niet iets met buisjes, zaad uit een catalogus of gehuurde baarmoeders.'

Ook lachen: een tijd geleden sprak het tweetal zich uit tegen het homohuwelijk. Homobelangenorganisaties, furieuze flikkers en andere vredelievende lui vielen over de uitspraak. Iemand riep zelfs het woordje boycot. Elton John was de schuldige. Als je zelf oproept tot uitsluiten, doe je eigenlijk hetzelfde wat het modeduo heeft geopperd.

Ook LHBT's waren boos.
Wie?
LHBT's! Een afkorting van, hou je vast: lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders. Hupsakee, allemaal op een fijne hoop gesmeten, als ze maar niet gaan olieworstelen met elkaar. Trouwens, na het zien van een D&G-reclame zou je zomaar bij dat groepje kunnen horen. Die woest aantrekkelijke Italiaanse spierbundels die zichzelf nonchalant omhooghijsen langs de rand van één of ander zwembad. Hoekige gelaten, strak naar achter gekamde haren, de verdomd symmetrische lijven alsof Michelangelo zijn halve leven erop heeft zitten houwen - niet afdwalen.

Na de mondiale verontwaardiging lieten D&G weten dat ze niemand wilden kwetsen.

Het deed me denken aan John Galliano, de voormalige modeontwerper van Dior, die zich antisemitisch uitliet op een terrasje in Parijs. Dus je bent verdomme op een terrasje in Parijs aan de cocktails, en ineens borrelt er Jodenhaat in je op? Dan is er iets goed mis met je. Het ongelukkige tafereel werd gelukkig gefilmd, kwam op het journaal en hij werd door Dior op staande voet ontslagen.

John Galliano kwam mij bekend voor. Ik keek naar mijn boxershort, en verrek: ik had ondergoed aan van die antisemiet! Geinig, dacht ik. Er is geen moment geweest dat ik dacht: weggooien. Hugo Boss heeft de angstaanjagende kostuums voor de SS-officieren ontworpen. Weiger ik een jasje van Hugo Boss? Welnee. Modemannetjes zijn nou eenmaal een beetje fout.

Over fout gesproken. Zelfs de zedenridders van het Katholiek Nieuwsblad klapten hun handjes blauw. Het blad twitterde: 'Homoseksuele modeontwerpers D&G: 'Het enige gezin is het traditionele gezin'.' Het katholicisme op Twitter, wat een giller.

Met de technologie van tegenwoordig is trouwens iedereen god. IVF is daarvan een prachtig voorbeeld. Niks 'Domenico'. Het is juist andersom: God behoort tot de geest van de mens.

m.bouzamour@parool.nl

Wilt u reageren op deze column? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen of mail de schrijver.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden