Modeketen MS Mode wil uitstel van betaling

Modeketen MS Mode heeft uitstel van betaling aangevraagd. De keten, met 131 vestigingen en 2300 medewerkers, wil onderdelen verkopen om te overleven.

null Beeld ANP
Beeld ANP

MS Mode, dat zijn hoofdkantoor in Diemen heeft, is sinds 2010 eigendom van modeondernemer Roland Kahn, die het overnam uit dezelfde stal als V&D.

Ondanks een winstgevend 2015 is het bedrijf volgens een summiere verklaring 'onvoldoende in staat om de tegenvallende resultaten van de afgelopen periode op te kunnen vangen'. Zo vielen de winterverkopen tegen.

Volgens zakenblad Quote is de surseance echter afgedwongen door huisbank Rabobank, die al enige tijd geen aflossing meer zou ontvangen voor een krediet van 35 miljoen euro. MS Mode wil met het uitstel van betaling tijd rekken voor een reddingsplan. Het bedrijf voerde al gesprekken over de verkoop van onderdelen.

Onder toezicht
Onduidelijk is of daarmee de circa 270 vestigingen in België, Duitsland, Frankrijk en Spanje - die buiten de surseance vallen - worden bedoeld. Kahn bezit met zijn holding Excellent Retail Brands onder meer ook Cool Cat, Sapph en America Today.

Onlangs erkende Kahn dat ook Cool Cat vanwege het 'dramatische modejaar 2015' onder bijzonder toezicht staat bij financier ING. Eerder dit jaar kocht de serieondernemer voor een half miljoen euro de merknamen van het omgevallen V&D, nadat zijn maandenlange pogingen om het warenhuis zelf door te starten, waren stukgelopen op weigerachtige verhuurders. Die verweten Kahn veel te weinig geld over te hebben voor een doorstart, die daardoor tot mislukken zou zijn gedoemd.

Met oud-Hemadirecteur Ronald van Zetten werkt Kahn aan plannen om de V&D-merken te herstarten, mogelijk online. Of die plannen in het gedrang komen door de problemen bij MS Mode, is onduidelijk.

Gezond maken
"Met het aanvragen van surseance krijgt het bedrijf tijd om mogelijkheden te onderzoeken om MS Mode weer gezond te maken en de operatie voort te kunnen zetten," verklaart de directie.

De afgelopen weken zijn al diverse gesprekken gevoerd met partijen die geïnteresseerd zijn om de keten of onderdelen daarvan over te nemen. Die gesprekken zullen komende tijd worden voortgezet.

Uitstel van betaling is vaak een voorbode van een faillissement. De directie van MS Mode is niettemin positief gestemd over de kansen om verder te gaan. Een woordvoerder wijst erop dat de markt van MS Mode de laatste jaren ook groter is geworden: "Er zijn steeds meer mensen met een maatje meer."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden