Plus

Mode-ontwerpers Puck & Hans zoeken hun oude pareltjes

Fiona Hering is modejournalist bij Vogue Nederland en RTL Boulevard. Wekelijks deelt ze wekelijks haar visie op mode. Deze week: de tentoonstelling over Puck & Hans.

Puck & Hans voor hun winkel op het Rokin, 1976Beeld Anna Beeke

Puck & Hans ontwierpen dertig jaar lang mode, maar bewaarden niets. Voor een expositie in het Amsterdam Museum zijn ze nu, bij fans, op zoek naar originelen.

Plakboeken vol foto's van hun werk uit tijdschriften hebben ze, in hun schitterende pand aan het Vondelpark. Puck Kroon en Hans Kemmink wonen er al 34 jaar: eerst beneden, nu op de bovenste twee verdiepingen - vroeger het domein van dochter Carmen.

Veel van haar Artez-studiegenoten kwamen er in het weekeinde crashen na een avond stappen. Viktor & Rolf sliepen er ook regelmatig.

Start op facebook
De tentoonstelling in het Amsterdam Museum van Puck & Hans staat gepland voor begin juni 2017; de zoektocht naar originelen van het modemerk is zes weken geleden begonnen met een bericht op Facebook. De reacties waren overweldigend, er bleken fans te zijn die hun ontwerpen al veertig jaar - beschermd tegen motten - in metalen kisten bewaarden.

Inmiddels hebben ze al zeshonderd kledingstukken in bruikleen verzameld. Tien rekken vol. Daarvoor hebben ze vaak moeten praten als Brugman. Veel mensen realiseerden zich pas later dat ze het kledingstuk maanden kwijt zijn. Tot begin augustus 2017 om precies te zijn.

Kemmink (69): "Dan staan ze ineens voor de deur: 'Ik wil het terug, want ik wil die jas van de winter nog dragen.' Man, man, taferélen. Ik heb nog net niet aan jassen staan trekken."

Hij zegt het schertsend, maar ze zijn uiteraard dolblij met alle hartverwarmende reacties, de liefde voor hun ontwerpen en spontaan
aangeboden stukken, waarvan vele, tot hun verbazing, nog puntgaaf. Zoals een broek die ondeugend met een veter op de billen werd dichtgeregen, samen met nog zeven stuks opgehaald op de Da Costakade.

Kemmink: "Echt een topbroek, niet aan te slépen, maar we konden er maar veertig per week laten maken, bij een atelier in Nederland. Je ziet mij toch geen duizend stuks in China laten maken, dat vond ik doodeng. Zo waren wij ook niet met mode bezig, joh. We waren de winkel begonnen voor de lol, het moest wel leuk blijven."

Stropdassenstof
Maar liefst 34 stuks haalde Kemmink op bij een vrouw in Breukelen. Elk ontwerp, hoe oud ook, herkennen ze als het op straat voorbijkomt, zeggen ze. Zo is Kemmink laatst nog een vrouw op de fiets naar huis gevolgd.

"Ze droeg onze jas van stof van Wurmser uit Parijs, echte tissus haute couture, die stof is nog steeds prachtig. Veertig jaar garantie, zeg maar."

Bij actrice Loes Luca in Rotterdam haalden ze twee stuks, waaronder een turquoise changeant taftzijden avondjapon. Ontwerper Bas Kosters kwam twee pakken met oversized blazers brengen, gevonden op een vintagebeurs. Het Amsterdam Museum heeft in de loop der jaren ook veel werk, waaronder patronen, aangekocht. Kemmink: "We hebben best al veel, ik kan weer rustig slapen. Nu gaan we alleen nog voor de krenten."

Zoals een jasje plus broek in rode paillettenstof van Jakob Schlaepfer uit het Zwitserse St. Gallen, waar ze naarstig naar op zoek zijn. Net als de ruitrokken uit de show van 1978 in een tent in het Vondelpark.

Niet alleen hun shows waren spectaculair, Puck & Hans staan voor een unieke episode in de Nederlandse modegeschiedenis. Ze openden hun eerste boetiek in Den Haag in 1967: Kroon een gediplomeerde vakvrouw (Rotterdamse Snijschool, Willem de Kooning Academie en jarenlange ervaring op een coutureatelier waar veel vrouwen van Rotterdamse havenbaronnen kwamen), Kemming een fotograaf die voor trouwreportages rondreed op zijn Solex.

Omdat ze niet veel geld hadden, zochten ze naar creatieve oplossingen: jasjes van stropdassenstof bijvoorbeeld, en met de etalages werd flink uitgepakt. De eerste winkel schilderde Hans van binnen en buiten knalpaars, binnen timmerde hij een podium in de vorm van een bloem.

Diehard fans
Ze waren ook de eersten in Nederland die Sayokomannequins (waarvoor het Aziatische topmodel Sayoko Yamaguchi model had gestaan) van Rootstein in de etalage plaatsten.

Bomber à la Bieber

Usher droeg ’m op 14 oktober bij het Fashion Rocksconcert in Sjanghai, Ronaldo een dag later tijdens een modeshoot. Maar inmiddels is dat allang geen faux pas meer. Eerder droeg zowel Justin Bieber als Keith Richards (en ook nog op dezelfde dag) hetzelfde bomberjack, van Saint Laurent. Onder het motto: good style knows no age.

Usher en Cristiano Ronaldo hebben hetzelfde geborduurde bomberjack ontdektBeeld Ports1961

In Rotterdam schijnt een groep fans van plan te zijn een bus te huren om te zijner tijd met zijn allen naar de opening te komen. Kroon (75): "De Puck & Hans Express. Wie de meeste spullen heeft ingeleverd mag naast de chauffeur zitten."

Hoe verklaren ze al die diehard fans? Puck: "Mensen gingen er echt mooier uitzien in onze kleren, de pasvorm was dan ook heel goed." Vanuit het hele land kwamen de fans naar hun winkels in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam (detail: Haider Ackermann en Ronald van der Kemp liepen er stage), veel artiesten ook, onder wie Monique en Suzanne Klemann van Loïs ­Lane en actrice Famke Janssen.

In 1987 kregen ze van Karl Lagerfeld de Fil d'Or voor hun linnencollectie. Kemmink heeft laatst de tape weer gevonden. Perfecte timing voor de expositie waarvoor ze Maarten Spruyt (o.a. verantwoordelijk voor de succesvolle tentoonstelling Ode aan de Nederlandse mode, vorig jaar in het Gemeentemuseum Den Haag) hebben weten te strikken als curator ("Gezonde artistieke invalshoek, hij gaat beyond mode"). Smarthouse Films maakt met regisseur Peter Wingender een documentaire over het duo en de aanloop naar de tentoonstelling.

In 1998 stopten ze met mode. Geen zin meer. Kroon schildert nu stillevens, Kemmink fotografeert en samen reizen ze de wereld over. Onlangs nog gingen ze per cruiseschip naar Antarctica. "Staan we om zes uur 's ochtends bij min tien aan dek, zo mooi."

Af en toe geven ze nog acte de présence bij modeshows (dochter Carmen is modefotograaf). Als ludieke actie hebben ze onlangs besloten de bitterballen op de borrel na afloop van de uitreiking van de jaarlijkse Frans Molenaar Coutureprijs in het Amstel Hotel te gaan sponsoren.

Verzamelde foto's

Met de feestdagen voor de deur is het goed toeven bij Mendo. Op 1 novem­ber signeert Steve McCurry (bekend geworden door zijn coverfoto voor National Geographic van een ­Afghaans meisje met intens groene ogen) er zijn boek On Reading, met foto's die hij in veertig jaar verzamelde van lezende mensen, hopelijk geen uitstervende soort.

Op de cover: een Thaise jongen die leunend tegen een olifant een boek leest. Zondag 6 november is het de beurt aan fotograaf Ferry van der Nat met Mr. (beeldschone polaroids van mannen). En op de 13de kun je er terecht voor Carli Hermès, Three Decades of Uncompromising Photography.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden