Modderstromen op Madeira

Met man en macht wordt op het Portugese vakantie-eiland Madeira gezocht naar de laatste doden en gewonden als gevolg van de natuurramp die het eiland afgelopen weekeinde trof. Foto EPA Beeld
Met man en macht wordt op het Portugese vakantie-eiland Madeira gezocht naar de laatste doden en gewonden als gevolg van de natuurramp die het eiland afgelopen weekeinde trof. Foto EPA

LISSABON - Met man en macht wordt op het Portugese vakantie-eiland Madeira gezocht naar de laatste doden en gewonden als gevolg van de natuurramp die het eiland afgelopen weekeinde trof.

Met ontzetting moesten mensen toezien hoe auto's, bomen en stukken huizen door de kolkende moddergolf naar zee werden gesleurd. De trieste balans; 42 doden, meer dan honderd gewonden en zeker driehonderd mensen dakloos, zal de komende dagen zeker naar boven moeten worden bijgesteld.

Er worden nog steeds mensen vermist en sommige dorpen op het rotsachtige eiland zijn geïsoleerd. Er is geen telefoon, elektriciteit of water. Veel wegen zijn vernield. Het bestuur van Madeira houdt er rekening mee dat het aantal doden oploopt tot honderd.

Slagregens en een vliegende storm die meer dan vijftien uur aanhielden, veranderden zaterdag de smalle irrigatiekanaaltjes die de waterhuishouding op het eiland regelen, in woeste rivieren. Het had in veertig jaar niet meer zo hard geregend. Door het snel wassende water moesten mensen door de brandweer uit hun huizen worden gered.

Gisteren is begonnen met het opruimen van het puin en de modder die van de bergen was gestroomd. De opsporing van slachtoffers had daarbij prioriteit. De brandweer en politie kregen hulp van militairen die door de Portugese regering naar het eiland zijn gestuurd. Premier José Sócrates reisde zaterdag ook naar Madeira en zegde 'alle hulp toe die noodzakelijk is'. President Cavaco Silva spoorde de Portugezen aan tot 'nationale solidariteit'. De regering heeft een periode van drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

In de hoofdstad Funchal, op de zuidelijke helft van het eiland, kwam het leven gisteren weer geleidelijk op gang. De modderstromen hebben daar grote verwoestingen aangericht. Een oude vrouw werd verpletterd door het instortende dak van haar huis en een brandweerwagen werd meegesleurd.

Madeira ligt duizend kilometer ten zuidwesten van Portugal in de Atlantische Oceaan en telt ruim 260.000 bewoners. Het is als vakantie-eiland vrij rustig omdat er vanwege de steile kust weinig zandstranden zijn. Voor zover bekend waren er geen toeristen onder de slachtoffers. Een groep Belgen die er op vakantie was, is gisteren vervroegd naar huis gevlogen.

Niet alleen Madeira is getroffen door het noodweer. Ook de Canarische Eilanden, iets zuidelijker, kampen al enkele weken met slecht weer. Tenerife zat dit weekend twaalf uur zonder stroom door de regenval. Ook grote delen van Zuid-Spanje en Portugal staan onder water doordat de rivieren de regens niet kunnen verwerken. Rond Malaga en Cadiz moesten zaterdag mensen uit hun huizen worden gered. (HENK VAN DEN BOOM)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden