Mladic weigert te antwoorden op vragen Karadzic

De Bosnisch-Servische voormalig legerleider Ratko Mladic beroept zich op zijn zwijgrecht en weigerde vandaag antwoord te geven op vragen in de zaak van het Joegoslavië-Tribunaal tegen Radovan Karadic, de ex-president van Republika Srpska. Na een korte schorsing, waarin het kunstgebit van de Bosnisch-Servische legerleider werd gehaald, maakte hij dat duidelijk.

De Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic in de rechtbank van het Joegoslaviëtribunaal, juni 2011. Beeld AP
De Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic in de rechtbank van het Joegoslaviëtribunaal, juni 2011.Beeld AP

Mladic gaf geen antwoord op vragen die Karadzic stelde omdat zijn gezondheid dat niet zou toelaten en omdat hij zelf terechtstaat en bang is zichzelf te belasten. Karadzic wilde zijn voormalige legerleider onder ede aan de tand voelen over de massaexecuties na de val van Srebrenica in 1995.

De verdediging van Mladic vroeg bij het begin van de zitting om een gezondheidsonderzoek omdat de voormalig legerleider niet in staat zou zijn om een verklaring af te leggen. Volgens zijn advocaat lijdt hij onder andere aan geheugenverlies. Het tribunaal honoreerde het verzoek niet en vroeg hem een verklaring af te leggen.

Verzet tegen oproep
Mladic was opgeroepen als getuige door de verdediging van Karadzic. De Bosnisch-Servische legerleider had zich verzet tegen dit verzoek van de ex-president van Republika Srpska, maar de rechters besloten in december dat hij toch moet komen. Vandaag verscheen Mladic wel in het getuigenbankje, maar koos ervoor niets te zeggen.

Karadzic hoopte dat Mladic zou verklaren dat hij hem niet heeft ingelicht over de genocide: niet vóór de massamoord op duizenden Bosnische moslims, niet tijdens het bloedbad en ook niet daarna. Karadzic hoopte zichzelf zo vrij te pleiten van medeplichtigheid aan genocide.

Moslimenclave
Karadzic was in 1995 niet ter plaatse, terwijl Mladic de verovering van de moslimenclave Srebrenica persoonlijk leidde en zich erbij liet filmen. Het besluit tot de genocide is volgens het tribunaal pas in de nacht na de val van Srebrenica genomen, nadat Mladic met de Nederlandse Dutchbat-commandant Thom Karremans had gesproken.

De moslimenclave Srebrenica in het belegerde Bosnië werd door Nederlandse soldaten beschermd. De Nederlanders konden echter niet voorkomen dat de troepen van Mladic de enclave innamen. De mannen die zich ophielden in de enclave werden gescheiden van de vrouwen en kinderen en gedeporteerd. Mladic overtuigde de Nederlanders dat het slechts een evacuatie was, maar later bleek dat de moslimmannen nooit hun bestemming bereikten. Naar schatting werden zo'n 8.000 mannen vermoord.

De Servische leider Radovan Karadzic verschijnt voor het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag, juli 2011. Beeld REUTERS
De Servische leider Radovan Karadzic verschijnt voor het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag, juli 2011.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden