Mladic te ziek om hoorzitting vanmiddag bij te wonen

Ratko Mladic is te ziek om de voorbereidende hoorzitting bij te wonen die het Joegoslavië-Tribunaal vanmiddag houdt in zijn zaak. Dat heeft de voormalige Bosnisch-Servische legerleider laten weten aan de griffie van het VN-hof in Den Haag.

ANP/Redactie
De Servische president Boris Tadic (rechts) had in september een ontmoeting met hoofdaanklager van het Joegoslavië-Tribunaal, Serge Brammertz. © ANP Beeld
De Servische president Boris Tadic (rechts) had in september een ontmoeting met hoofdaanklager van het Joegoslavië-Tribunaal, Serge Brammertz. © ANP

De medische dienst van het tribunaal heeft bevestigd dat Mladic kampt met ziekteverschijnselen, die lang kunnen aanhouden. De genocideverdachte heeft ermee ingestemd dat de zitting om 16.00 uur zonder hem doorgaat.

Mladic wordt onder meer verdacht van een belangrijke rol bij de genocide na de val van het Bosnische Srebrenica in 1995. Hij werd na jaren op de vlucht in mei opgepakt in Servië. Na zijn overbrenging naar Nederland bleef hij klagen over zijn slechte gezondheid. Als hij te ziek blijkt om berecht te worden, moet hij weer worden vrijgelaten als hij nog niet is veroordeeld. Het proces is nog in de voorbereidende fase.

Hoofdaanklager Serge Brammertz van het tribunaal stelde afgelopen zomer voor om Mladic in eerste instantie alleen te berechten wegens volkenmoord na de val van de moslimenclave Srebrenica. Dat had relatief snel tot een veroordeling kunnen leiden, mede omdat Mladic zijn eigen optreden zelf heeft laten documenteren door zich te laten filmen. De rechters wezen dat verzoek echter af, waardoor er één groot proces komt, waarin het ook om tal van andere zaken zal gaan, zoals oorlogsmisdaden tijdens de belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo van 1992 tot 1995.

Processen wegens oorlogsmisdaden bij internationale hoven duren geregeld jaren vanwege de omvang van de tenlastelegging. Zo overleed ex-president Slobodan Milosevic van Joegoslavië tijdens het vijfde jaar van zijn marathonproces voordat de rechters vonnis konden wijzen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden