Update

Mladic: Servië moet kosten verdediging en bezoek betalen

Ratko Mladic, de oud-commandant van het Bosnisch-Servische leger, wil dat de regering van Servië zijn verdediging betaalt. Bovendien zou Servië de kosten voor bezoek van Mladic' familie aan Den Haag moeten betalen. Dat zei advocaat Milos Saljic vandaag in Belgrado tegen de krant Blic.

ANP/Redactie
Ratko Mladic bij zijn eerste voorgeleiding in Den Haag. Beeld ANP
Ratko Mladic bij zijn eerste voorgeleiding in Den Haag.Beeld ANP

Mladic zit sinds 2,5 week in de detentie-eenheid van het Joegoslavië-Tribunaal in Scheveningen, op beschuldiging van oorlogsmisdaden.'Het probleem van de financiering van de verdediging ligt bij de regering in Belgrado. Die moet beslissen of ze hun staatsburgers helpen of niet', meent de advocaat. Dat Mladic zich niet vrijwillig heeft overgegeven maakt volgens hem niets uit. 'Ook de Kroatische generaal Gotovina heeft zich niet vrijwillig overgegeven. Toch betaalt de Kroatische regering 32 miljoen euro voor zijn verdediging.'

Bezoek zoon

Servië zou ook de kosten moet betalen voor het bezoek van Mladic' familie aan Den Haag. Volgens Saljic bezoekt zoon Darko Mladic dit weekend zijn vader. Hij zal hem een lijst met advocaten overhandigen waaruit de oud-generaal een team van verdedigers moet samenstellen. Dat team zal bestaan uit drie equipes; één daarvan zal Mladic in Den Haag bijstaan. De andere twee zullen respectievelijk in Servië en in de Republika Srpska getuigenverklaringen en bewijsmateriaal verzamelen. Advocaat Saljic zegt hun werkzaamheden te zullen coördineren.

Servië heeft het verzoek van Mladic direct verworpen. 'Servië heeft nog nooit de verdediging gefinancierd van iemand die door het tribunaal wordt berecht. Ik denk ook niet dat dit in het geval Mladic anders zal zijn'. Dat zei Dusan Ignatovic, hoofd van het Bureau van de Servische regering voor de samenwerking met het Joegoslavië-Tribunaal, tegen Blic.

Gevangenen van het tribunaal kunnen per maand 200 euro steun krijgen. Leden van hun naaste familie krijgen voor bezoek aan Den Haag een tegemoetkoming in hun reis- en verblijfkosten. Dat geldt echter alleen voor Servische staatsburgers die zich vrijwillig hebben overgegeven, aldus Ignatovic. Mladic was jarenlang voortvuchtig en heeft zich niet vrijwillig gemeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden