Update

Mladic onder permanente video-bewaking

Ratko Mladic moet door een videocamera in de gaten worden gehouden zodra hij de rechtszaal van het Joegoslavië-Tribunaal betreedt. Die controle gaat door tot op het moment dat de voormalige Bosnisch-Servische legerleider de zaal verlaat. De griffie van het VN-hof in Den Haag moet de beelden veilig bewaren.

Ratko Mladic in juni 2011. Beeld epa
Ratko Mladic in juni 2011.Beeld epa

Dit heeft de voorzittend rechter in de Mladic-zaak, Alphons Orie, woensdag bevolen. De maatregel is een reactie op herhaald wangedrag van de verdachte in de rechtszaal. Zo maakte hij op de eerste dag van het proces, toen Srebrenica-slachtoffers op de publieke tribune zaten, een gebaar of je iemand de keel afsnijdt.

Orie kon de toedracht van het incident toen niet goed ophelderen omdat hij het niet goed had gezien. Daarom werd destijds afgezien van maatregelen tegen Mladic. Wel dreigde de Nederlandse VN-magistraat een scherm tussen de verdachte en de publieke tribune te plaatsen als de verboden 'interactie' doorging.

In de beginjaren van het tribunaal werden nog standaard de beelden van alle videocamera's in de rechtszaal bewaard, ook als die niet voor de tv-uitzending werden gebruikt. Dit kwam de verdediging in de ¿elebi¿i-zaak van pas, toen de advocaten achteraf wilden bewijzen dat voorzittend rechter Adolphus Karibi-Whyte geregeld had geslapen tijdens het proces. In wekenlang monnikenwerk werden de niet-uitgezonden videobeelden van het proces bekeken dat meer dan een jaar had geduurd. Dit leidde tot een urenlange 'mastertape' van de 'slapende rechter' die in hoger beroep werd gebruikt.

De videodienst van het tribunaal kreeg daarop de interne opdracht geen beelden van personen in 'ongemakkelijke houdingen' meer uit te zenden. In het archief worden nu alleen nog beelden van de daadwerkelijke tv-uitzending bewaard, waar meestal de sprekende en dus geen slapende personen op staan. Op die regel wordt nu voor Mladi¿ een uitzondering gemaakt om eventueel nieuw wangedrag te kunnen documenteren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden