Mladic: niet voor oktober klaar voor proces

De verdediging van Ratko Mladic is niet voor eind oktober klaar met de voorbereidingen voor het proces tegen de voormalige Bosnisch-Servische legerleider. Dit zei zijn Servische advocaat, Branko Lukic, vandaag tijdens een voorbereidende hoorzitting voor het Joegoslavië-Tribunaal.

ANP/Redactie
Ratko Mladic Beeld EPA
Ratko MladicBeeld EPA

De rechters hadden in december 27 maart vastgesteld als streefdatum voor het begin van het genocideproces. Volgens Lukic is dat onmogelijk, gelet op de honderdduizenden pagina's dossier die hij van de aanklagers heeft ontvangen.

Mladic werd in mei 2011 na een jarenlange zoektocht opgepakt. Hij wordt onder meer beschuldigd van een leidende rol bij de volkenmoord op duizenden moslims na de val van Srebrenica in 1995.

Beroerte
Mladic heeft vandaag voor het Joegoslavië-Tribunaal geklaagd over zijn slechte gezondheid. 'Ik ben een zeer zieke man', zei de voormalige Bosnisch-Servische legerleider tegen de Nederlandse VN-rechter Alphons Orie.

Mladic zei dat hij twee jaar geleden een beroerte heeft gehad en hij daardoor 'langzaam' is geworden. Hij zei dat hij de Servische tolken moeilijk kan volgen die het in de rechtszaal gesproken Engels vertalen. 'Ik verwacht dat het proces eerlijk is'.

Orie verzekerde Mladic dat de rechters naar de rapporten van de medisch deskundigen kijken.

Microfoon werd uitgezet
Mladic deed ook nog een poging om een redevoering over de Eerste Wereldoorlog af te steken. Hij vergeleek zichzelf met de Serf Gavrilo Princip, die in 1914 de Oostenrijkse troonsopvolger vermoordde en in 1918 in een Oostenrijkse cel overleed. Princip 'heeft zijn leven opgeofferd voor onze natie, net zoals ik heb gedaan'. Orie kapte hem op een gegeven moment af door zijn microfoon uit te zetten.

Mladic bleef maar doorpraten en de zitting verstoren. Orie waarschuwde hem dat hij hem uit de rechtszaal zal laten verwijderen als hij de rechter opnieuw onderbreekt. Dat was in juli 2011 ook al een keer gebeurd, toen Mladic tierde en schreeuwde. De zaak is geschorst tot 23 februari.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden