Mladic naar ziekenhuis: 'Hij kon vijf minuten lang niet praten en zijn ogen niet openen'

Ratko Mladic is vanochtend meer dan 5 minuten onaanspreekbaar geweest nadat hij onwel was geworden in de rechtszaal van het Joegoslavië-Tribunaal. Hij kon niet praten, zijn ogen niet openen en niet opstaan.

Redactie / ANP / AFP

Mladic had krampen in zijn rechterbeen, rechterarm en maag, verklaarde zijn advocaat, Branko Lukic, tegen persbureau ANP. Later zei Mladic tegen zijn advocaten dat de symptomen hem herinnerden aan de drie beroertes die hij eerder heeft gehad.

Mladic is naar een Nederlands ziekenhuis gebracht, maar Lukic weet niet waar naartoe. Volgens de Servische advocaat wordt dat om veiligheidsredenen altijd geheim gehouden. De verdediging komt er dan pas later achter.

Geschorst
De rechters hebben de zitting vanmorgen onderbroken en de zaak is voor de hele dag geschorst. Onduidelijk is wanneer Mladic weer in de rechtszaal kan zijn. De zitting wordt in elk geval morgenochtend hervat, met of zonder Mladic. De verdachte heeft het recht bij de getuigenverhoren aanwezig te zijn. Als Mladic verstek laat gaan, buigen de rechters zich met aanklagers en verdediging over de ontstane situatie.

De 69-jarige Mladic kwakkelt al langer met zijn gezondheid en had eerder al enkele beroertes. Toen hij vorig jaar na zijn arrestatie voor het eerst in de rechtszaal verscheen had hij moeite met praten en klaagde hij dat zijn rechterlichaamshelft deels verlamd was. Hij bedankte de Nederlandse artsen voor de goede medische behandeling die hij gekregen had.

Genocide
Mladic wordt beschouwd als een van de hoofdverantwoordelijken voor de genocide na de val van Srebrenica. Zijn leger doodde toen meer dan 7000 moslimmannen en -jongens. Het lichtbewapende Dutchbat onder leiding van overste Karremans kon het bloedbad niet voorkomen.

Mladic staat terecht op verdenking van volkerenmoord, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Deze week werden de eerste getuigenissen tegen de oud-generaal afgelegd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden