Mladic betuigt spijt om slachtoffers oorlog

'Het spijt me voor de onschuldige personen die gedood zijn aan elke kant van het conflict in voormalig Joegoslavië.' Dit zei de voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic vandaag tijdens een zitting van het Joegoslavië-Tribunaal.

ANP/Redactie
Ratko Mladic. Beeld epa
Ratko Mladic.Beeld epa

'Ik wil mijn hoofd buigen voor al die onschuldige mensen', aldus de oud-generaal. 'Ik wilde die oorlog niet. Ik kan het woord oorlog niet meer horen.'

Tijdens de oorlog in Bosnië, van 1992 tot 1995, kwamen meer dan 100.000 mensen om het leven, etnische moslims, Serven en Kroaten. De Nederlandse VN-rechter Alphons Orie, die de zitting leidde, toonde zich niet erg onder de indruk van de spijtbetuiging. Hij wees Mladic erop dat het tijdens de voorbereidende zittingen vooral om praktisch zaken gaat; een spijtbetuiging is eerder iets voor het proces, dat de rechters op 27 maart willen laten beginnen.

Voorbereidingstijd
De Servische advocaat Branko Lukic, die leiding geeft aan de verdediging, heeft moeite met de beoogde begindatum van 27 maart. Volgens hem geeft het tribunaal te weinig voorbereidingstijd. Ook wees hij erop dat zijn team nog niet compleet is samengesteld. Orie antwoordde daarop dat de begindatum 'nog niet in steen is gebeiteld', maar hij verwacht wel dat de partijen een 'ultieme inspanning' doen om de streefdatum te halen.

Gewicht
Mladic zelf zei daarop: 'Misschien heeft u haast, ik niet.' Ook vroeg de zichtbaar vermagerde ex-generaal weer om aandacht voor zijn gezondheid. Volgens een deskundige die hem heeft onderzocht, heeft hij 20 kilo aan gewicht verloren, aldus Mladic. Orie wees erop dat Mladic de afgelopen maanden herhaaldelijk door artsen is onderzocht. Volgens een enkele dagen geleden opgemaakte rapportage gaat het
'goed genoeg' met hem om de voorbereidende hoorzitting donderdag bij te wonen. Orie ziet dan ook voorlopig geen noodzaak voor nieuwe medische onderzoeken.

De zaak-Mladic is geschorst tot 19 januari. Mladic werd na een jarenlange zoektocht in mei opgepakt in Servië. Het tribunaal verdenkt hem onder meer van genocide na de val van de Bosnische enclave Srebrenica in 1995. Het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat kon toen een genocide niet voorkomen. Daarvan werden duizenden moslimmannen en -jongens het slachtoffer.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden