Mkb'er laat brexit-steun links liggen

Nederlandse bedrijven laten een speciale brexitsubsidie massaal links liggen.

null Beeld anp
Beeld anp

De overheid heeft vier miljoen euro klaarliggen voor advies over de naderende brexit, maar daarvan is tot nu toe niet meer dan 10.000 euro uitgekeerd.

Slechts vier mkb'ers hebben geld gekregen uit het subsidiepotje waarmee de bedrijven advies kunnen inwinnen over zakendoen met het Verenigd Koninkrijk na de brexit.

Dat blijkt uit cijfers die Het Parool heeft opgevraagd bij het ministerie van Economische Zaken. Nog eens zes bedrijven hebben een subsidieaanvraag lopen.

"Dat is erg weinig," erkent een woordvoerder van het ministerie. Het gaat om zogeheten brexitvouchers, waarmee ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf een vergoeding krijgen voor extern advies over de gevolgen van het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Het kabinet heeft 3,95 miljoen euro voor de vouchers uitgetrokken.

"Dat tot nu toe slechts een kwart procent van dat bedrag is uitgekeerd, is zorgwekkend," zegt een woordvoerder van werkgeversorganisatie MKB-Nederland. "We zien dat veel bedrijven zich niet goed voorbereiden op de brexit, terwijl ze nu al meer kunnen doen dan ze denken."

Afwachtend
Met de subsidie kunnen mkb'ers hulp krijgen bij de keuze van een alternatieve afzetmarkt voor het Verenigd Koninkrijk. Ook kunnen ze advies inwinnen over de gevolgen van de brexit voor transport of het vrije verkeer van goederen. De subsidie dekt tot 50 procent van de kosten die een bedrijf maakt, met een maximum van 2500 euro.

Het ministerie weet niet of de regeling niet wordt gebruikt omdat bedrijven het niet nodig hebben, of omdat de brexitvouchers onbekend zijn. "Dat is moeilijk vast te stellen," stelt een woordvoerder. MKB-Nederland denkt dat ondernemers afwachtend zijn.

"De berichten in de media wisselen continu, vanuit Brussel en vanuit Londen," zegt de woordvoerder van MKB-Nederland. "Mensen snappen er geen hout van: dan is er weer met 95 procent zekerheid een akkoord, dan gaat het weer helemaal mis. Ondernemers weten gewoon niet waar ze aan toe zijn."

Een speciale site waar bedrijven een indicatie kunnen krijgen van de impact van de brexit wordt wél veel bezocht. 25.000 ondernemers vulden deze Impact Scan in, blijkt uit cijfers van het ministerie.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden