Update

MIVD merkte e-mail over evacuatie te laat op

De drie Nederlandse militairen die twaalf dagen vastzaten in Libie. Foto © anp Beeld
De drie Nederlandse militairen die twaalf dagen vastzaten in Libie. Foto © anp

DEN HAAG - De beperkte bezetting in de weekeinden bij de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD heeft ertoe geleid dat een e-mail van Hr. Ms. Tromp met het verzoek om informatie veel te laat is opgemerkt. De leiding van het Nederlandse schip in de Middellandse Zee wilde inlichtingen voor een evacuatiemissie in Libië op zondag 27 februari. De informatie kwam niet, waarop een helikopter toch naar Sirte vloog. De missie mislukte en de bemanning werd gevangengenomen.

De gang van zaken staat in een brief van de commissie die toezicht houdt op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, de Ctivd. Die verrichtte onderzoek op verzoek van de Tweede Kamer.

Het verzoek aan de MIVD werd om 14.18 uur per mail gedaan, terwijl het besluit om de missie uit te voeren om 15.41 uur werd genomen, waarna de helikopter om 16.15 uur op pad ging. Pas om 20.00 uur, nadat de evacuatie van een Nederlander uit de havenstad Sirte al was mislukt, meldde Defensie telefonisch aan de MIVD dat er een verzoek lag. Daarna duurde het nog bijna vijf uur voordat er een antwoord kwam, om kwart voor een 's nachts.

Volgens de Ctivd is er bij de MIVD in het weekend een beperkte bezetting, maar is de MIVD door de Tromp ook niet telefonisch gewezen op het verzoek en de urgentie.

De bevindingen van de Ctivd hebben donderdag geleid tot felle kritiek op minister Hans Hillen van Defensie. Maandag stuurden Hillen en minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) een brief over de mislukte missie naar de Tweede Kamer, maar daarin werd niets gemeld over wat de commissie nu heeft beschreven.

''Over deze gang van zaken is niets gemeld, maar had wel bekend moeten zijn bij Defensie. De minister heeft hoe dan ook een probleem'', zei SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel. Hij eist voor het debat volgende week een reactie van Hillen over de nieuwe informatie.

Tweede Kamerlid Frans Timmermans van de grootste oppositiepartij PvdA ziet in de brief van de Ctivd zijn idee over een ''foutenfestijn'' bevestigd. Hij vindt het ''onvoorstelbaar'' dat de MIVD de mail met het verzoek niet heeft opgemerkt en dat vervolgens Defensie het verzoek niet heeft nagebeld. ''De MIVD was fout, de Tromp zat fout en ook het operatiecentrum in Den Haag zat fout.''

De militaire vakbond ACOM CNV vindt de gang van zaken ''ronduit schandalig'', zei voorzitter Jan Kleian. Wim van den Burg van AFMP/FNV noemde de misser ''een leermoment'' en pleitte voor een systeem waarin de MIVD meer mensen kan optrommelen als het nodig is bij grote internationale ontwikkelingen zoals in Libië. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden