Mitt Romney populairder dan ooit onder vrouwen

Steeds meer vrouwelijke kiezers willen in november op de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney stemmen. Heeft de campagne van Romney, die zich de laatste tijd specifieker op vrouwen richt, nu succes?

Mitt Romney tijdens zijn campagne in Colorado. Beeld afp
Mitt Romney tijdens zijn campagne in Colorado.Beeld afp

Romney probeert met zijn campagne de vrouwelijke kiezers los te weken van de Amerikaanse president Barack Obama, die nog altijd een meerderheid geniet onder de vrouwen. Uit een nieuwe peiling van de Washington Post en ABC News blijkt dat het gat tussen Obama en Romney steeds kleiner wordt onder de vrouwelijke kiezers. Over het algemeen gezien kiest een meerderheid nog voor Obama, maar in een maand tijd heeft er een grote verschuiving plaatsgevonden. 41 procent van de vrouwen kiest voor Romney en 52 procent voor Obama. Vorige maand was dat nog 35 procent voor Romney versus 56 procent voor Obama.

Deze verschuiving ontstond nadat de andere Republikeinse tegenstanders van Romney zich terugtrokken uit de race en hun steun uitspraken voor Romney. Deze week won Romney de voorverkiezingen in Texas en werd daarmee definitief de Republikeinse presidentskandidaat. Nu dat duidelijk is, steunt de Republikeinse vrouw Romney massaal met 80 procent. Dat was vorige maand nog 59 procent.

'Of Democratische vrouwen voor Romney gaan kiezen, is natuurlijk nooit een vraag geweest', licht opiniepeiler Whit Ayres toe. 'Maar waar het echt om gaat, is wat de onafhankelijke vrouwelijke kiezer gaat doen en of dat genoeg is voor Romney om te winnen.' Zowel Romney als Obama krijgt in deze peiling ongeveer evenveel steun van de onafhankelijken, namelijk 49 procent voor Obama en 48 procent voor Romney.

Supporters van Romney in Las Vegas. Beeld afp
Supporters van Romney in Las Vegas.Beeld afp

Ongetrouwde vrouwen
Vorige week bleek uit een peiling dat getrouwde vrouwen eerder voor Romney kiezen. Uit deze peiling blijkt echter dat juist ongetrouwde vrouwen vooral voor Romney zouden stemmen, terwijl die deze lente nog negatief over Romney oordeelden.

Onder de Republikeinen doen verschillende theorieën de ronde over waarom meer vrouwen voor Romney kiezen. 'Mijn vermoeden is dat dit komt door de hatelijke opmerkingen van Hilary Rosen over Ann Romney', zegt Linda DiVall, een Republikeinse opiniepeiler. Hilary Rosen, een Democratische commentator, beledigde eerder in april de vrouw van Mitt Romney door te zeggen dat Ann 'nooit een dag in haar leven heeft gewerkt'. Volgens de regels van het politieke spel is het 'not done' commentaar te geven op de partners van kandidaten.

Sindsdien vervult Ann een belangrijke rol in de campagne van haar man. Zo kondigt ze hem vaak aan bij campagne-evenementen en heeft ze nu een fulltime secretaresse die haar agenda vult met media-afspraken.

De peiling werd vorige week woensdag tot en met zondag gehouden onder 1.021 willekeurig geselecteerde volwassenen.

Romney houdt een baby vast terwijl hij zijn aangangers in Colorado groet. Beeld getty
Romney houdt een baby vast terwijl hij zijn aangangers in Colorado groet.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden