Mitt Romney op ruime voorsprong in peilingen voor verkiezingen in Florida

Het lijkt niet meer mis te kunnen gaan voor de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney bij de voorverkiezingen in Florida vandaag. In de laatste peilingen heeft hij een ruime voorsprong op zijn voornaamste rivaal, Newt Gingrich.

Michiel van der Geest
Mitt Romney op campagne in Florida. Beeld getty
Mitt Romney op campagne in Florida.Beeld getty

Een peiling van de Quinnipac universteit geeft Romney 43 procent van de stemmen en Gingrich 29 procent. Een peiling van NBC hield het op respectievelijk 42 procent en 27 procent. Het verkiezingsblog van de New York Times schat de kans dat Romney vandaag wint dan ook op 97 procent.

Opvallend deze voorverkiezingen is dat kandidaten er niet in lijken te slagen hun momentum lang vast te houden. Na zijn overwinning in New Hampshire klom Romney inderdaad wat in de peilingen - zoals traditioneel te verwachten is na een verkiezingswinst - maar al snel daalde zijn populariteit zo ver, dat hij in South Carolina niet wist te winnen. Het zelfde lijkt nu te gebeuren bij Gingrich. Die won verrassend in de laatste staat, ging goed in de peilingen in Flordia, maar gaat waarschijnlijk toch aan het kortste eind trekken.

Treurig
Dit tot vreugde van Mitt Romney. Gisteren zei hij meermalen dat hij vandaag verwacht te winnen. En kon het uiteraard ook niet laten opnieuw uit te halen naar zijn tegenstrever. Op een bijeenkomst voor ouderen zei hij: 'Weet u, ik weet dat voorzitter Gingrich zich niet prettig, niet uitgelaten voelt de afgelopen dagen. Ik weet dat het treurig is: hij zwiert wat rond, en probeert mij op het ene of het andere aan te vallen. Je ziet het wat hoofdschuddend aan. Het is nogal pijnlijk om naar te kijken.'

Gingrich gebruikte de laatste dag om Romney aan te vallen op zijn religieuze standpunten. Zo zou Romney het katholieke ziekenhuizen onmogelijk hebben gemaakt in bepaalde gevallen abortus te laten uitvoeren, en zou hij koosjer voedsel voor joodse ouderen uit het zorgpakket hebben gehaald.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden