Mitt Romney houdt liever alles geheim

Republikeins presidentskandidaat Mitt Romney houdt veel dingen liever geheim. Alleen als de wet hem verplicht openheid van zaken te geven tijdens zijn campagne, doet hij dat. Zo weigert de Republikein zijn grootste geldschieters bekend te maken. Romney negeert vragen over met wie hij afspreekt of waar hij mee bezig is, soms 'verdwijnt' hij uren achter elkaar en wil hij niet zeggen wat hij gedaan heeft.

Elise Kuit
Presidentskandidaat voor de Republikeinen, Mitt Romney, begroet aanhangers in Iowa. Beeld ap
Presidentskandidaat voor de Republikeinen, Mitt Romney, begroet aanhangers in Iowa.Beeld ap

Ook stelt hij grenzen aan de toegang tot zijn fondsenwervers voor de media. En Romney vertikt het zijn belastingaangiftes openbaar te maken. Tot nu toe heeft hij dat slechts voor 1 jaar gedaan, en dan enkel onder grote juridische druk om dat te doen. Dat meldt de website van The Huffington Post.

'We hebben alle informatie vrijgegeven waartoe we wettelijk verplicht zijn', zei Romney afgelopen maand in de Amerikaanse media toen hem naar zijn belastingaangiftes gevraagd werd. Romney verdedigt zich tegen beschuldigingen van geheimhouderij door te stellen dat het een tactiek is om zittend president Obama niet in zijn kaarten te laten kijken. 'Obama's campagne wil benadrukken dat ik erg succesvol ben als zakenman, dat ik extreem veel geld heb verdiend in mijn leven. Daarom wil hij zo graag weten wat er in mijn belastingaangiftes staat, zodat hij kan zien wat ik in dit of dat jaar zoal verdiend heb. En daar begin ik niet aan', aldus Romney tegen de Huffington Post.

Obama
President Obama is overigens ook niet altijd even open in zijn campagne. Zo beperkt Obama de toegang voor de media tot een aantal van zijn fondsenwervers, hoewel hij af en toe wel een kleine groep verslaggevers toelaat bij privé-aangelegenheden. Maar zodra daarbij vragen over sponsorgeld worden gesteld, worden de journalisten gesommeerd het vertrek te verlaten.

President Obama tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Beeld ap
President Obama tijdens een persconferentie in het Witte Huis.Beeld ap

Romney's geheimzinnigheid is echter een substantieel deel van zijn campagne geworden, waar Obama voornamelijk pragmatisch reageert op vervelende vragen. Volgens campagne-analist Angela Canterbury is er geen reden te geloven dat Romney zijn stijl verandert, wanneer hij tot president is gekozen. 'Hij is weigerachtig om zelfs maar wat gangbaar is geworden in de politiek vrij te geven', zegt Canterbury tegen The Huffington Post.

Voordeel
Die geheimzinnigheid kan Romney op de korte termijn voordeel opleveren. Door geen namen van grote geldschieters te noemen of zijn fondsenwerving achter gesloten deuren te organiseren, houdt de kandidaat voor het Witte Huis zelf de touwtjes in handen. Zo kan Romney zelf bepalen welke boodschap hij wil overbrengen zonder zichzelf steeds te moeten verdedigen tegen Democraten die hem met 'vervelende' bedragen lastig vallen. Maar er is ook het risico dat hij de schijn wekt iets te verbergen te hebben. Romney kan dan kiezers die toch al weinig vertrouwen hebben in de politiek van zich vervreemden.

Romney blijft zijn geheimzinnige tactiek voorlopig echter volhouden. Of zoals hij het zelf zegt: 'De media blijven roepen: 'Geef ons alle informatie, licht ons helemaal in', om je vervolgens met diezelfde informatie met de grond gelijk te maken'.

null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden