Update

Mitsubishi trekt stekker uit NedCar, productie stopt dit jaar

NedCar stopt uiterlijk in december met de productie van personenauto's. Dit hebben goed ingelichte bronnen rond NedCar vanochtend meegedeeld. Het personeel is vanochtend naar huis gestuurd nadat het op de hoogte was gebracht over de ontwikkelingen. 'We worden als grof vuil aan de kant gezet', riep een boze werknemer bij de poort.

Redactie
Werknemers van NedCar protesteerden afgelopen december tegen het uitblijven van een beslissing van de Mitsubishi-leiding over de sluiting van de fabriek. Beeld ANP
Werknemers van NedCar protesteerden afgelopen december tegen het uitblijven van een beslissing van de Mitsubishi-leiding over de sluiting van de fabriek.Beeld ANP

De autofabriek in het Zuid-Limburgse Born gaat dicht. Dat heeft Mitsubishi, de Japanse eigenaar, vannacht laten weten. Het autoconcern wil alle productie in Europa uiterlijk voor het eind van dit jaar gefaseerd beëindigen.

Een woordvoerster van het bedrijf bevestigde vandaag in Tokio dat 'het nadelige zakenklimaat' Mitsubishi dwingt de productie te staken.

De vakbonden dringen aan op een verbetering van het sociaal plan en willen dat eigenaar Mitsubishi zich buigt over alternatieven. Morgen is er in de fabriek een actiebijeenkomst, kondigde FNV Bondgenoten aan.

Mogelijkheid doorstart
Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken gaat zoeken naar overnamekandidaten voor NedCar en mogelijkheden bekijken voor een doorstart van de fabriek. Hij liet dat vandaag weten in een eerste reactie op de aankondiging van Mitsubishi dat het stopt met de productie van NedCar.

Verhagen gaat eind deze maand naar Japan om met de top van Mitsubishi te praten over verkoop van de fabriek. 'De directeur buitenlandse productie van Mitsubishi heeft toegezegd NedCar, de fabriek en alle werknemers, voor het symbolische bedrag van 1 euro te willen verkopen aan een eventuele overnamekandidaat.'

Massaal protest
Bij NedCar werken 1500 mensen. Twee maanden geleden ging het personeel nog massaal de straat op uit protest tegen het uitblijven van een beslissing over de toekomst van de fabriek, waar nu nog het Mitsubishi-model Colt wordt geassembleerd. Eerder was aangekondigd dat directeur Joost Govaarts het personeel vanochtend uitsluitsel zou geven.

Formeel wil Mitsubishi zijn Nederlandse vestiging van de hand doen, aldus Japanse media vandaag. De autofabrikant zal daarover in overleg treden met de vakbonden en de Nederlandse overheid.

Geen resultaat
NedCar heeft samen met de bonden de afgelopen jaren alles op alles gezet om nieuwe partijen te vinden voor de productie van auto's in Born, maar zonder resultaat.

Mitsubishi is de eerste grote Japanse autofabrikant die de productie in Europa staakt. Het bedrijf heeft wel aangegeven de fabricage in opkomende economieën te willen opvoeren.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden