Mitchell vangt bot bij Israël en Abbas

De afgelopen vier dagen voerde Mitchell twee gesprekken met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, en vier maal met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, waarvan tweemaal vrijdag. Foto EPA

RAMALLAH - De Amerikaanse speciale gezant voor het Midden- Oosten, George Mitchell, is er niet in geslaagd een opening te forceren voor een hervatting van de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen.

Dit doet de vraag rijzen of de pogingen van president Barack Obama de twee partijen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen, niet al in de kiem zijn gesmoord.

De afgelopen vier dagen voerde Mitchell twee gesprekken met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, en vier maal met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, waarvan tweemaal gisteren. Kort daarna verliet Mitchell de regio.

Volgens de voornaamste onderhandelaar aan Palestijnse zijde, Saeb Erekat, liepen Mitchells pogingen stuk op de Israëlische weigering de uitbreiding van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem 'te bevriezen'.

''We hebben nogmaals duidelijk gemaakt,'' zei Erekat, ''dat er geen tegemoetkomingen mogelijk zijn met betrekking tot de nederzettingen. Een bevriezing van de uitbreidingen is een bevriezing van de uitbreidingen.''

De Palestijnen willen ook dat de onderhandelingen worden opgepakt op het punt waar ze onder de voorganger van Netanyahu, Ehud Olmert, werden afgebroken. Dat houdt in dat ook de deling van de stad Jeruzalem tussen Israël en een Palestijnse staat ter sprake moet komen.

Maar Netanyahu heeft laten weten dat er wat hem betreft over Jeruzalem in het geheel niet valt te praten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, zei dat haar regering ondanks de weerstand die Mitchell heeft ontmoet, druk zal blijven uitoefenen op beide partijen.

''Ik verzeker u dat president Obama en ik heel geduldig en zeer vastberaden zijn,'' zei ze in een toespraak in Washington. ''De weg die begaan moet worden, is voor niemand eenvoudig. Wij kunnen de oplossing niet bieden, de Arabische staten ook niet. Het zal moeten komen van de Israëliërs en de Palestijnen zelf.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden