Misstanden Weltevree aangepakt

null Beeld

AMSTERDAM - De gemeente heeft een eind gemaakt aan de jarenlange wantoestanden in pension Huize Weltevree, Kerkstraat 366, het laatste particuliere pension in Amsterdam.

Weltevree staat tegenwoordig onder scherp toezicht van de GGD en het is de eigenaren onmogelijk gemaakt nog langer uitkeringen van bewoners in eigen zak te steken.

Lange tijd was Huize Weltevree (waar vooral psychiatrische patiënten en alcoholisten onderdak zoeken), nagenoeg ontoegankelijk voor gemeentelijke diensten als de GGD en voor de politie: zij kregen bij controles van de eigenaren, Nannie Roelofs en haar zoon Jeroen, simpelweg te horen dat zij er niet in kwamen.

Die situatie is inmiddels sterk verbeterd, zegt Martin Hommenga van de GGD. De GGD is 1 januari een tweejarig project begonnen voor zogeheten hygiëneondersteuning van alle dak- en thuislozencentra in de stad. Het gaat daarbij om een stuk of veertig centra van onder meer HVO-Querido en het Leger des Heils. Huize Weltevree heeft zich ook aangesloten. Hommenga: ''In de praktijk komt het erop neer dat wij regelmatig contact met ze hebben en dat we de situatie in het pension frequent zullen onderzoeken.''

Huize Weltevree bestaat al dertig jaar en heeft eigenlijk altijd een slechte naam gehad. Het pension heeft zich in de loop van de tijd geheel toegelegd op mensen die zwakbegaafd zijn, schizofreen, of alcoholist, en die eigenlijk psychiatrische hulp nodig hebben. Maar ze mochten er alcohol drinken en verloederden soms in ernstige mate.

In het Weltevree zijn de afgelopen jaren bijgevolg meerdere 'lijkvindingen' gedaan: bewoners die er letterlijk van ellende waren gestorven. Verder is het in het pension lange tijd gebruikelijk geweest dat de - vaak zwakbegaafde - bewoners een machtiging moesten tekenen waar de beide eigenaren hun uitkeringen
mee konden incasseren.

Drie jaar geleden stuurde buurtregisseur Dick Jansen van de politie een brandbrief aan stadsdeelvoorzitter Els Iping: in Weltevree heerste een 'erbarmelijke toestand'. 'De meesten zijn te oud, ziek of verslaafd om een beroep te doen op goede verzorging, laat staan die te kunnen eisen. Ze zijn overgeleverd aan de grillen en welwillendheid van de pensionhoudster.' Jansen sprak van 'een schandvlek' en 'een voorbeeld hoe wij juist niet met oudere en hulpbehoevende dak- en thuislozen dienen om te gaan' en verzocht sluiting.

Iping gaf geen merkbaar gehoor aan die noodkreet, maar vorig jaar, na de publicatie in deze krant, besloot wethouder Marijke Vos (Zorg) de zaak naar zich toe te trekken. Allereerst liet zij een nader onderzoek instellen. Hommenga: ''Daaruit bleek dat er geen direct gevaar voor de volksgezondheid was; er was bijvoorbeeld geen sprake van ernstige virusziekten, anders hadden we op een heel andere manier moeten ingrijpen. Maar het was wel duidelijk dat de hygiëne veel te wensen overliet, van de zeepdispensers tot de algemene toestand.'' Over die situatie wordt nu dus overleg gevoerd tussen eigenaren en GGD.

De Dienst Werk en Inkomen stelde vast dat uitkeringen van bewoners inderdaad rechtstreeks bij de eigenaren terechtkwamen. De bewoners zouden dan van tijd tot tijd wat zakgeld krijgen, maar dat schoot er wel eens bij in. Aan die situatie is eveneens een einde gemaakt.

Ten slotte lijken ook de problemen van Jeroen Roelofs met de belastingdienst verleden tijd. De fiscus legde eind 2007 beslag op Huize Weltevree en op een ander pand van Roelofs in de Korte Leidsedwarsstraat in verband met een navordering van, naar verluidt, zes ton. Dat beslag is eraf, kennelijk heeft Roelofs zijn navorderingen voldaan. Vermoedelijk kon hij dat dankzij een hypotheek van rond de acht ton die hij begin dit jaar op beide panden heeft genomen.

Weltevree is overigens niet het enige particuliere pension waar de gemeente de afgelopen tijd heeft ingegrepen. Eind vorig jaar kon christelijk pension/begeleidingscentrum 't Lichtpunt in de Linnaeusstraat de huur niet meer betalen. De gemeente heeft het overgenomen. Het gaat dicht, omdat het gebouw niet meer voldoet aan de eisen. Het Leger des Heils zoekt voor alle bewoners een ander onderkomen. (BART MIDDELBURG)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden