Plus

Misstanden Amsterdamse brandweer nog steeds actueel

Dat de Amsterdamse brandweer een gesloten wittemannenbolwerk is, is een al decennia bekende klacht. Het beeld dat politieman Leen Schaap schetst van de situatie die hij aantrof nadat hij in juni als commandant was aangesteld, is niettemin bizar.

Oude misstanden bij de brandweer nog steeds actueelBeeld anp

Toch: burgemeester Eberhard van der Laan geeft Schaap op alle punten gelijk en steunt volledig diens plan de brandweer te hervormen. Dat die revolutie op fel verzet zal stuiten, is geen gewaagde voorspelling. Waar de geringste verandering traditioneel grote reuring geeft, wil Schaap het bastion met kracht openbreken.

Een greep uit Schaaps bevindingen, zoals hij die beschrijft in een brief aan Van der Laan.

Hij werd tijdens zijn eerste bezoek aan een kazerne genegeerd. Hem werd zelfs domweg de toegang tot de kazernes ontzegd toen de landelijke acties tegen de cao woedden.

Onbegrip en wantrouwen
In de kazernes trof Schaap een sfeer aan van 'uitsluiting, discriminatie en soms intimidatie'. De bolwerken werden als privéterrein gebruikt, compleet met de opslag van boten, auto's aanhangers, motoren en winterbanden - plus 'aanstootgevende posters'.

De brandweer kan prima blussen en reanimeren, maar de belofte werk te maken van preventie is gebroken. Met rookmelders langs de deuren gaan en woningen inspecteren is niet stoer.

De staf wordt niet serieus genomen. 'Het wederzijds onbegrip en wantrouwen is groot' luidt de keurige formulering. Lees: over de leiding op het kantoor aan de Karspeldreef in Zuidoost wordt slechts in laatdunkende termen gesproken.

Zes vrouwen
De Arbeidstijdenwet werd 'volledig genegeerd'. Veel brandweerlieden nemen 'hun individuele bovenwettelijke vrijheid'. Ze hebben nu eenmaal een tweede baan en houden van lange vakanties. Nu Schaap de roosters wél aan die wet toetst, roept dat in de kazernes hevige weerstand op 'die fel is en soms persoonlijk'.

De voorganger van de voorganger van de voorganger van Schaap als commandant, Kees te Boekhorst, probeerde meer vrouwen in het korps te krijgen, maar Schaap telt er nu zes in de operationele dienst - op 495 personeelsleden die 24-uursdienst draaien.

Volgens Schaap zijn de toelatingseisen fysiek zo zwaar gemaakt, dat vrouwen het nauwelijks redden. 'Amsterdammers met een migratie-achtergrond' ziet hij ook weinig. Dat zou met de cultuur te maken kunnen hebben waarin discriminatie ook volgens Van der Laan dagelijkse kost is.

Als toef op de taart: gedetacheerd politieman Schaap geeft nu leiding aan zeker één Hells Angel.

Het is wachten op de tegenzet na de klaroenstoot waarmee Van der Laan en Schaap hun revolutie hebben aangekondigd. In de brandweerkazernes beraadde men zich gistermiddag nog op een reactie.

Brandweer zwijgt, politici geschokt

De felle kritiek van de burgemeester en de commandant leidt in de kazernes tot woede. In kazerne Hendrik in de Marnixstraat wil niemand reageren. In 'Dirk' op de Hobbemakade zeggen brandweerlieden slechts erg boos te zijn. De gemeenteraad is geschrokken.

Dilan Yesilgöz (VVD)
"Wij schrikken hiervan. Zowel voor de brandveiligheid van onze stad als voor een goede aansturing van de brandweer zijn dit zorgwekkende bevindingen. We willen snel met de burgemeester om tafel. Dit is een onacceptabele, onhoudbare situatie."

Peter Kwint (SP)
"Ik deel de analyse van de burgemeester dat het onwenselijk is als daar een wittemannenbolwerk in stand blijft. Als de berichten over discriminatie en privégebruik van faciliteiten kloppen, is dat totaal niet acceptabel.

Aan de andere kant: het al jarenlange gedonder rondom de pensioenregeling en de omgang met ouder personeel hangt als een molensteen om de nek van hardwerkende brandweermannen."

Rutger Groot Wassink (GroenLinks)
"Als het beeld klopt, is het een heel zorgwekkende situatie. Dan moet het heel rap anders. Hier moet snel worden ingegrepen."

Jan Paternotte (D66)
"Er is geen tak van de overheid waar mensen zo veel vertrouwen in hebben als de brandweer. Het is opvallend dat in 2011 afspraken zijn gemaakt, en we zes jaar later pas horen dat het zo mis gaat. We hebben een simpele vraag: hoe kan het dat afspraken zo lang niet nagekomen zijn?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden