Mississippi bevestigt gratie voor 200 criminelen

Het Hooggerechtshof van Mississippi heeft de beslissing van de uittredende gouverneur van de zuidelijke VS-staat bevestigd om aan meer dan 200 misdadigers gratie te verlenen. Die beslissing had bij een aantal slachtoffers en agenten teleurstelling opgewekt.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De democratische minister van Justitie van de staat had beroep aangetekend tegen de beslissing van de republikeinse gouverneur Haley Barbour. Hij meende dat de verrassende aankondiging van Barbour, tijdens de laatste periode van diens mandaat, ongrondwettelijk was. De wetten van Mississippi schrijven voor dat het verlenen van gratie dertig dagen op voorhand moet worden bekendgemaakt.

In een beslissing van zes tegen drie oordeelde het Hooggerechtshof dat de gewezen gouverneur een dergelijke beslissing mocht nemen. Het verwierp dan ook het beroep van minister Jim Hood. 'Volgens de duidelijke bepalingen in onze Grondwet over de scheiding der machten moeten we besluiten dat, in elk dossier dat voor ons ligt, het de gouverneur alleen toekomt te beslissen of de bepalingen in de Grondwet gerespecteerd worden', vermeldde het arrest.

'Criminelen hebben gewonnen'

Hood zei de beslissing te respecteren, maar meent dat 'de slachtoffers en hun omgeving vandaag hebben verloren en dat het de criminelen zijn die hebben gewonnen'. Hij wil proberen de Grondwet van Mississippi te wijzigen om duidelijker vast te leggen dat de rechterlijke macht voortaan de termijn van 30 dagen moet respecteren.

Barbour verleende gratie aan meer dan 200 criminelen, onder meer veertien veroordeelde moordenaars. Hij legde uit dat 189 van de 215 gedetineerden niet meer in de gevangenis zaten, onder andere wegens medische aandoeningen. Van de overige 26 gevangenen, krijgen er tien gratie. Dertien anderen mogen op medische grond de gevangenis verlaten en drie anderen krijgen een strafopschorting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden