Miss-wedstrijden verboden voor Franse kinderen

De Franse Senaat heeft gestemd voor een verbod op schoonheidswedstrijden voor kinderen onder de 16 jaar. Het is een poging om te voorkomen dat kinderen - en met name meisjes - te vroeg worden geseksualiseerd. De Senaat stemde met 197 tegen 146 voor een verbod op de miss-wedstrijden.

Een 5-jarig Hongaars meisje viert tijdens een schoonheidswedstrijd voor het 'mooiste engelengezichtje' haar tweede plaats. Beeld epa
Een 5-jarig Hongaars meisje viert tijdens een schoonheidswedstrijd voor het 'mooiste engelengezichtje' haar tweede plaats.Beeld epa

Een ieder die een kind aan een dergelijke wedstrijd laat deel nemen, kan worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van maximaal twee jaar en een boete van dertigduizend euro. Het amendement, dat deel uitmaakt van een wet over vrouwenrechten, moet kinderen beschermen en voorkomen dat ze te vroeg in een verleidingsrol worden gedwongen die hun ontwikkeling schaadt. De Assemblée Nationale moet nog over het amendement stemmen.

De miss-verkiezingen, waarvoor de deelnemende meisjes vaak bergen make-up op hebben, zorgen geregeld voor debat in Frankrijk. Het is onduidelijk of het amendement ook geldt voor mooie-babywedstrijden en online fotowedstrijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden