Miss Saigon

Niet die musical dus

De Vietnamese keuken is beïnvloed door de Chinese, maar er zijn ook invloeden van elders. Eén van de specialiteiten is pho, de maaltijdsoep waaraan je zelf kruiderij toevoegt.

Vroeger zat hier een Chinees, maar veel Chinezen hebben het veld moeten ruimen voor andere exoten of hebben het roer radicaal omgegooid. Hier gaat het dus om een Vietnamees restaurant, Miss Saigon.

Het interieur van Miss Saigon, vernoemd naar een musical, is bijna chic te noemen: keurig meubilair, bloemen, een aquarium met tropische vissen, een welvoorziene bar et cetera.

Net als we arriveren, strijkt een groot gezelschap Vietnamezen neer, die snel eten en snel verdwijnen. Niet dat het hier niet aangenaam toeven is - zo eten ze gewoon.

Wij hebben de keuze uit een keurig menu met nummers (53 gerechten), dat behalve een keuze uit koude voorgerechten (het menu noemt het gewoon gerechten - terecht als je niet in westerse menuvormen denkt), met zeven soorten goi cuon, vier salades en vijftien merendeels warme voorgerechten of kleine gerechten, waaronder vier soorten saté en het beroemde Vietnamese gevulde stokbrood. Dan volgen wat hoofdgerechten, pho's, rijst- en wokgerechten en de desserts. Voldoende keus!

We beginnen met het gemengde voorgerecht voor twee (mon kai vi). Drie dipsausjes worden neergezet om er het volgende in te dopen: vier pangsitjes (heel anders gevouwen dan we kennen), keurig droog en krokant gebakken en met vlees en garnalen gevuld; kipvleugeltjes, gepaneerd en gefrituurd - die hebben echt een dipsaus nodig om smaak te krijgen; goi cuon met garnalen; cha gio, kiploempiaatjes, ook al zo goed gefrituurd. En dat alles voor €10,50 voor twee!

Puur uit nieuwsgierigheid bestellen we ook de Vietnamese variant van kip gyoza oftewel dumplings (banh tai dat; drie voor €4,50) - heel lekker.

Dan het zwaardere werk. Pho bo tai, omschreven als noedelsoep van runderbouillon, met dun gesneden kogelbiefstuk. Zoals de gewoonte is krijg je bij de pho een schaal met zelf toe te voegen spul: vissaus, Spaanse peper, taugé, Thaise basilicum en dan nog spitse bladeren van wat volgens de vriendelijke dame parsley is. Peterselie dus? Nee, zegt ze lachend, geen peterselie, parsley! Ik realiseer me dat dit kruid in het Thais en Vietnamees dezelfde naam heeft als peterselie. Dit is echter Eryngium foetidum; foetidum betekent stinkend en de naam is bij ons dan ook stinkdistel, wat niet erg culinair klinkt. De benaming culantro, walangan of Mexicaanse koriander is gebruikelijker. Geen koriander, maar wel een sterkere koriandersmaak dus en die vond men vroeger stinken. De pho krijgt daarmee zo veel smaak als je maar wilt. Ik houd er wel van.

Tom lan toi ot is een gerecht van grote gebakken garnalen, geserveerd met chili en gebakken knoflook en rijst. Nu eens een keer geen saus, maar dat heeft dit gerecht ook niet nodig. De rijst is zonder ook goed (€15,50).

Vanzelfsprekend bestellen we ook één van de salades: goi cha lua, met Vietnamese worst. Denk dan niet aan grove, droge worst, maar aan gekookte, fijne worst. Misschien niet zo interessant, maar de zeer frisse, kruidige salade maakt dat meer dan goed (€7,00).

Als dessert, buiten de kaart om, wordt ons de typisch Vietnamese ijskoffie, ca phe sua da, aangeboden: zo'n kans moet je niet laten schieten. De koffie krijg je in een glas met filter erop; onderin zit al een laagje zoete gecondenseerde melk. Als de koffie is doorgelopen, roer je die om en giet je het mengsel over een glas vol ijsblokjes. Het resultaat is verrukkelijk! (€3,95).

Achter de naam tropical fruit (met kokosmelk) schuilt een vorm van wat in Indonesië tjendol wordt genoemd, en deze bevat inderdaad diverse tropische vruchten (onder andere lychee en mango en misschien een soort blimbing), met groene fladders gelei, dat alles met ijsblokjes. Een goede afsluiting (€4,95).

We drinken water en thee, maar er is ook een wijnkaart voor wie daar prijs op stelt. En er zijn, behalve Heineken, ook Saigon Bier (Vietnamees) en Tsingta

o (Chinees), wat nog geen Heinekenmerken zijn.

Al met al een aardige aanvulling op het assortiment Aziatische restaurants in Amsterdam.

8,5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden