Misplaatste grap met babymelkpoeder groot nieuws in China

Ze mogen dan hun excuses hebben aangeboden, in China is het filmpje waarin te zien is hoe twee 'grappenmakers' in Amsterdam babymelkpoeder op Aziatisch uitziende mensen gooien groot nieuws.

Een van de grapjassen gooit babymelkpoeder over een Aziatisch uitziende man op de Stadhouderskade Beeld Screenshot YouTube
Een van de grapjassen gooit babymelkpoeder over een Aziatisch uitziende man op de StadhouderskadeBeeld Screenshot YouTube

De twee jongens achter het Youtubekanaal Vatos Locos Pranks plaatsten eerder deze week het vier minuten durend filmpje online onder de titel 'Nutrilon gooien op Chinezen!!!'. Het filmpje leverde in Nederland een storm aan kritiek op. De makers haalden het offline en boden in een nieuw filmpje hun excuses aan.

Chinese media hebben het filmpje echter ook opgepikt en berichten uitgebreid over het voorval. Op Weibo, het Twitter van China, wordt onder verschillende hashtags volop gediscussieerd over het filmpje. 'You fuckers really have a problem!' schrijft een Chinese Weibo-gebruikers. 'We should spill something over these son-of-a-bitches,' schrijft een ander.

Aanstootgevend
Volgens Whatsonweibo.com, een website die in het Engels bericht over populaire onderwerpen op Weibo, denken de Chinese Weibo-gebruikers dat het filmpje direct gelinkt kan worden aan het Chinese tekort aan melkpoeder. De jongens zeggen in een excuus-filmpje, dat na het offline halen van de prank werd geplaatst, dat de grap gewoon verkeerd is uitgepakt. Een Weibo gebruiker: 'Het is misschien als grap bedoeld, maar het melkpoederprobleem ligt erg gevoelig voor Chinezen. Het is net zo aanstootgevend als het confronteren van een moslim met een varkenskop.'

Chinese media Xinhua en Tencent News melden dat de ambassade in Den Haag hoopt dat de Nederlandse politiek juridische stappen neemt tegen de twee jongens.

Strafbaar?
Toch is het de vraag of het juridisch mogelijk is om de jongens strafrechtelijk te vervolgen. Margje van Weerden, docent strafrecht op de UvA, bekeek op verzoek van Het Parool het filmpje. Conclusie: het is lastig om hier iets sluitends over te zeggen. 'Maatschappelijk onbetamelijk is het zeker, maar ik vraag me af of het strafbaar is. 'Het is alleen strafbaar als het valt te kwalificeren als belediging, bedreiging, vernieling of mishandeling. Om succesvol te kunnen vervolgen voor belediging moeten de belaagde personen in het filmpje een klacht indienen,' volgens Van Weerden.

Xinhua beweert echter dat Chinese media contact hebben gehad met Nederlandse advocaten die denken het gedrag van de twee 'Vatos Locos' te kunnen aanmerken als laster, discriminatie en het opzettelijk toebrengen van schade.

Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met China.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden