Mislukte liquidatie in Marokko op bekende uit Nederlands drugsmilieu

In de onder Nederlandse Marokkanen geliefde koffiezaak La Crème in Marrakesh, Marokko, is donderdagavond waarschijnlijk per ongeluk een klant geliquideerd. Het doelwit was volgens ingewijden de zeer vermogende Nederlands-Marokkaanse crimineel 'Mous' F., de eigenaar van de zaak.

Paul Vugts & Maarten van Dun
Het terras van Café La Creme in Marrakech. Beeld Tripadvisor
Het terras van Café La Creme in Marrakech.Beeld Tripadvisor

'Mous' F., alias 'Amotor' (motor), heeft in Marrakesh nog zeker één andere luxe koffiebar. In Nederland was hij volgens bronnen de financier van de onder criminelen geliefde club No Limit in Zoetermeer. Die zaak is onlangs voor de tweede keer gesloten door de burgemeester omdat het management onvoldoende optrad tegen geweld en inmenging van criminelen.

In het criminele milieu zouden al weken verhalen zijn rondgegaan over een plan F. te liquideren, blijkt nu. Hij zou in Casablanca inmiddels zelf zijn gearresteerd omdat de Marokkaanse autoriteiten informatie van hem willen hebben.

F. is gelieerd aan de groep van de zeer vermogende Amsterdamse drugshandelaar Samir Bouyakhrichan, die in 2014 in Zuid-Spanje werd doodgeschoten. 'Mous' reed volgens bronnen in Marrakesh in dure auto's, zoals een sportieve Rolls Royce, een Ferrari en een Lamborghini.

Geneeskundestudent
De man die donderdagavond door zijn hoofd werd geschoten was een geneeskundestudent. Een vriend van het slachtoffer en een vrouw raakten gewond. Het overleden slachtoffer is volgens Marokkaanse media de zoon van de president van de rechtbank in de centraal-Marokkaanse stad Beni Mellal.

De Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken bood publiekelijk zijn condoleances aan de familie van het slachtoffer. De minister bevestigde ook dat de man per vergissing is doodgeschoten en dat het werkelijke doelwit een Marokkaans-Nederlandse crimineel zou zijn.

Grote opschudding in Amsterdam
In de Amsterdamse onderwereld heeft de liquidatie grote opschudding veroorzaakt. De aanname is dat een rivaliserende criminele groepering met wortels in Amsterdam achter de liquidatie zit. Het zou gaan om een van de groepen die een hoofdrol spelen in de onderwereldvete die al veel Amsterdamse criminelen het leven heeft gekost.

De leiders van die groep verblijven volgens ingewijden met name in Dubai. Die groep zou nu zijn hand hebben overspeeld, omdat de Marokkaanse politie en geheime dienst op volle kracht op de daders zullen jagen, in samenwerking met Dubai, dat veel zaken doet met Marokko. De schutters zaten op een scooter die elders in de stad in brand gestoken werd gevonden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden