Update

Mislukte evacuatie met raadselen omgeven

Archieffoto van Kadhafi.

DEN HAAG - De Nederlandse regering zegt alles in het werk te stellen om de drie Nederlandse militairen vrij te krijgen die zondag in handen zijn gevallen van troepen die loyaal zijn aan de Libische leider Muammar Kaddafi. Dat gebeurde toen de marine met een helikopter twee evacuées in de stad Sirte in het noorden van Libië wilde ophalen. Na de landing werden ze omsingeld en vastgezet. De twee evacuées werden later wel vrijgelaten.

Het kabinet liet donderdag niets los over de gebeurtenis en de ontwikkelingen. ''Het belang van de militairen staat nu voorop'', zei premier Mark Rutte, vlak nadat de mislukte evacuatie in het nieuws was gekomen. ''Het is een verschrikkelijke kwestie'', zei hij. Hij zei dat er op alle mogelijke niveaus diplomatiek verkeer is met de Libische autoriteiten maar pas openheid te kunnen geven wanneer de militairen weer veilig thuis zijn.

De Tweede Kamer heeft begrip voor de stilte omdat voorkomen moet worden dat de onderhandelingen worden verstoord. Een verzoek van de PVV om een spoeddebat te houden, werd dan ook unaniem afgewezen. Wel wil de Kamer opheldering via een brief, maar het is nog onbekend wanneer die komt. Kritiek werd donderdag niet hardop uitgesproken, maar veel vragen hebben de Kamerleden wel. Die krijgt het kabinet later op zijn bord.

Rechtsgeleerden vragen zich af of Nederland de soevereiniteit van Libië heeft geschonden door zonder toestemming mensen op te halen. Militair deskundigen zijn sceptisch en begrijpen niet waarom er geen beveiliging mee is gegaan. Sirte is een bolwerk van getrouwen van Kaddafi, die daar is geboren.

De Lynxhelikopter was opgestegen van het marinefregat Hr.Ms. Tromp, die sinds een week voor de kust van Libië aanwezig was. Het schip onderbrak vorige week zijn reis naar Somalië vanwege het geweld in het Noord-Afrikaanse land, waar Kaddafi massale protesten probeert neer te slaan. De Tromp kon eventueel helpen bij de evacuatie van Nederlanders die weg wilden. Op het fregat waren voor de antipiraterijmissie ook leden van het Korps Marinier mee, de elitetroepen van de marine.

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken zei alleen dat er contact is met de Libische autoriteiten om het drietal vrij te krijgen. Of daarbij via de Europese Unie actie wordt ondernomen, wilde hij niet zeggen. Ook ging hij niet in op mogelijke gevolgen voor de sancties die Nederland wil nemen om het regime van Kaddafi verder onder druk te zetten wegens het geweld tegen zijn bevolking.

Nederland is voor de strafmaatregelen die de internationale gemeenschap instelt tegen het Libische regime. Het gaat om een wapenembargo, een reisverbod en bevriezing van tegoeden. De verordening van de EU werd juist donderdag van kracht, zodat banken het geld kunnen bevriezen. SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel vindt dat Nederland niets moet doen wat de Nederlandse militairen in gevaar brengt. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden