Column

Miskoop

THEODOR HOLMAN

Arme Van Middelkoop. Weet u hoe ze hem in Den Haag noemen? Van Miskoop.

Niet een heel goede woordspeling, maar het is ook niet zo'n goede minister. Hij houdt namelijk niet van oorlog, maar ook niet van defensie, hij is tegen gezag, behalve dan het gezag van God, hij heeft niet in militaire dienst gezeten en heeft een afschuw van pief-paf-poef.

Dat is dus onze baas in oorlogstijd. Inderdaad geen sterke benoeming. Gisteren heeft hij tijdens het schaatsen zijn pols ook nog eens gebroken.

Een 'bajonetbreuk'; je zou het de kleine wraak van de manschappen kunnen noemen. Een politicus mailde me: ''Niet de eerste keer dat Van Middelkoop een scheve schaats rijdt. Maar nu is hij gevallen.'' Ja, dat krijg je dan.

Van Miskoop in het gips, mitellaatje, brekebeentje buitelt boemberdeboemboem op het ijs, zoals hij ook bij Defensie over alles struikelt, als-ie d'r al niet doorzakt.

Gisteren werd hij voor de zoveelste keer voorbijgeschaatst door de gladde Maxime Verhagen, die nooit te verlegen is om voor Eimert een aal uit een pot met snot te halen en die voor zijn neus heen en weer te zwiepen.

Zei Van Miskoop met Kerstmis nog: ''Wij gaan in 2010 weg uit Afghanistan! Zeker en vast!'', gisteren zei Verhagen dat hij een vervolg op de missie in Afghanistan 'niet uitsluit'.

Tuurlijk niet. Dat is allang bekokstoofd. Als Obama vraagt: ''Zeg Jan Peter, ik hoorde dat je zo ijdel was om mijn condoleancebetuiging over je vader op diens begrafenis voor te lezen, maar zou je alsjeblieft dus nu langer in Afghanistan willen blijven?'' dan is er echt niemand die de Heilige Obama durft tegen te spreken. ''Ja, Grote Verlosser, we zullen zeker langer in Afghanistan blijven, Grote Verlosser.''

''En weet je wat jullie dan van mij krijgen?'' maakt Obama lekker, ''dan krijgen jullie van mij, voor Den Haag, de gevangenen van Guantánamo, want die willen jullie toch in het Vredespaleis?''

''Zeker, Verlosser Obama.''

Dit alles gaat uiteraard volkomen langs poederpolsje Van Middelkoop. Maar ik voorspel u dat het zo zal gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden