Plus

Mishandelde dragqueen Monique: ik weigerde bang te zijn

De Panamees-Amsterdamse dragqueen Monique de la Fressange werd in de nacht van zaterdag op zondag in elkaar geslagen aan de Prins Hendrikkade. "Hoe meer mannen bij elkaar, hoe dreigender de situatie wordt."

Monique de la Fressange Beeld Marc Driessen
Monique de la FressangeBeeld Marc Driessen

Het was zondagnacht een uur of 2 toen Monique de la Fressange (38) een Uber bestelde. Ze had zojuist samen met een paar travestie-collega's een show gegeven in The Queen's Head aan de Zeedijk. Een heerlijke avond, waarin De la Fressange haar specialiteit liet zien: lip-syncen (playbacken dus) op Jennifer Lopez en andere latina-artiesten.

Na afloop van de show zou ze nog even wat gaan drinken met vrienden in Taboo in de Reguliersdwarsstraat. Nog in full drag, met jurk, pruik en onder een flinke laag make-up liep ze naar de Prins Hendrikkade, om voor het NH Barbizonhotel op haar Uber te wachten.

Op je hoede
"Er kwamen drie mannen aangelopen," vertelt ze maandagmiddag. "Ze maakten contact op een flirterig-vijandige manier. Dat heb je wel vaker als travestiet, dan weet je dat je op je hoede moet zijn." De la Fressange, in het dagelijks leven een rustige man met donker krullend haar in een knot op zijn achterhoofd, zit in de lounge van het Barbizon Hotel.

Op de stoep zijn de bloedvlekken van zondagnacht nog te zien, een pleister op De la Fressange's neus verraadt de afloop van de nachtelijke confrontatie. "Normaal werkt het goed om geen oogcontact te maken, te zeggen dat ze je met rust moeten laten. Deze keer niet; de sfeer was van begin af aan niet goed."

Uitlokking
De drie mannen, een gemengde vriendengroep, spraken de dragqueen aan. "Eerst zeiden ze nog flirterige dingen, op een dreigende manier. Toen ik zei dat ik daar niet van gediend was, begonnen ze me te bedreigen. Ze scholden me uit voor vieze homo en zouden me wel even pakken. Ik ben wel gewend aan scheldpartijen, dus dat gleed enigszins van me af. Maar op een gegeven moment drong tot me door dat dit knokken zou worden. Ik zei dat ik niet bang voor ze was en trok mijn trolley wat dichter naar me toe. Toen beukte een van hen ineens zijn hoofd tegen me aan en lachten zijn vrienden me uit toen het bloed over mijn wang liep. Ze zeiden dat ik dat had verdiend."

Er waren verschillende mensen die het incident gadesloegen. Eén van hen probeerde in te grijpen. "Maar hij richtte zich vooral tot mij en zei dat ik het een beetje uitlokte door hoe ik er uitzag en wat ik deed. Ik was degene die moest afkoelen," zegt De la Fressange aangedaan. "Maar zo was het helemaal niet; ik weigerde bang te zijn." Haar neus bleek later niet gebroken, maar er was wel veel bloed.

"Uiteindelijk hielp iemand me, vroeg of het oké ging met me. Mijn Uber was te laat, dus ik besloot een taxi te nemen. De chauffeur wilde me niet meenemen, omdat ik bloedde. Uiteindelijk ben ik toch met de bestelde Uber naar huis gegaan."

Veilig
Huis, dat is Bar Taboo. "Ja, daar waren mijn vrienden. Thuis was ik alleen geweest, in Taboo voelde ik me veilig. De politie kwam uiteindelijk ook naar Taboo om mijn verhaal te horen." De la Fressange heeft aangifte gedaan. Een politiewoordvoerder zegt dat de politie de zaak serieus opneemt, met name omdat het om lhbt-gerelateerd geweld gaat.

"Ik ben blij dat ik het na kan vertellen en vraag me af wat er was gebeurd als het niet voor een hotel maar in een donker steegje was gebeurd. Dit heb ik nog nooit meegemaakt, niet in Amsterdam en niet in andere steden," zegt De la Fressange. "Natuurlijk ben ik wel eens uitgescholden. Maar daar ben ik wel aan gewend en dus glijdt het van me af." Hoe groter de groep bedreigers, hoe gewelddadiger het wordt. "In hun eentje zijn dat soort mannen nooit zo gevaarlijk. Dan zijn ze meer opdringerig, op een vervelende manier, maar dan volstaat het meestal wel om te zeggen dat je geen interesse hebt."

Machtsspel
Volgens de dragqueen heeft het geweld deels met compensatiegedrag te maken. "Die mannen zijn op een bepaalde manier geïnteresseerd of aangetrokken tot je. Dat maakt ze onzeker in hun rol als man. Als je ze dan afwijst, begint een machtsspel en gaan ze je verbaal bedreigen. Wanneer je dan geen angst toont, worden ze agressief."

De la Fressange krijgt steun van Diva May Day. Ze wil vertellen wat haar is overkomen. "Mensen moeten weten dat dit gebeurt, en hoe absurd het is. Stel je voor dat ik tegen een man zou zeggen: laat me je pik zien. Dat hij dat vervolgens niet doet, en dat ik hem dan in elkaar sla. Absurd toch?" Hoewel ze ontzettend geschrokken is, wil ze niet bang zijn. "Ik wil niet met een bodyguard over straat. Met Pride ga ik gewoon weer optreden. Dat ben ik en ik ga er niet mee stoppen mezelf te zijn. Dat zou niemand hoeven doen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden