'Misère pensioen is schuld overheid'

Foto ANP

AMSTERDAM - Als de Nederlandse staat en talloze bedrijven hun handen hadden thuisgehouden en in de jaren negentig niet in de kassen van de pensioenfondsen hadden gezeten, zouden we nu niet zo in de misère zitten.

Dit zegt econoom Frits Bosch. Maar de overheid, die zich miljarden van het ABP, het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds toeëigende, is niet alleen schuldig. Ook slecht beleid van de pensoenfondsen zelf hebben hun sporen nagelaten.

Er moet daarom een parlementaire enquête komen naar de wijze waarop pensioenfondsen met hun geld zijn omgegaan. Dit stellen de Vereniging van Effectenbezitters en de Landelijke overkoepelende vereniging van organisaties van gepensioneerden (NVOG).

Eerder dit jaar constateerde de Commissie Beleggingsbeleid en Risicobeheer dat pensioenfondsen alleen al in het jaar 2008 door slecht uitgevoerd beleid en fouten zo'n 20 miljard euro waren kwijtgeraakt. Het rapport veroorzaakte nauwelijks enige commotie, tot grote verbazing van directeur Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

"Dat geld is gewoon weggewaaid. Een parlementaire enquêtecommissie zou daar van mij wel eens naar mogen kijken. Wat ik zorgwekkend vind is dat de pensioenmarkt nog steeds zo amateuristisch wordt bestuurd. Aan de top staan doorgaans politici en vakbondsbestuurders, nooit beleggingsexperts. "
Er wordt al jarenlang schande gesproken over de greep die de overheid in de kas van het ambtenarenpensioenfonds ABP heeft gedaan. Volgens voormalig NVOG-voorzitter Hennie Kemner hangt er nog altijd een 'mysterieus waas' rond die verdwenen miljarden.

"Dit is een zaak waar heel weinig ruchtbaarheid aan is gegeven. Niemand weet precies hoeveel geld er verloren ging en evenmin hoe één en ander in zijn werk is gegaan. Ik weet zeker dat de 150.000 leden van de NVOG een parlementair onderzoek zeer zouden toejuichen." (TOM DAMEN / HENK SCHUTTEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden