Misbruikrel Ierland en Vaticaan gaat nieuwe fase in, Vaticaan roept nuntius terug

Het Vaticaan heeft de nuntius (diplomatieke vertegenwoordiger) in Ierland voor overleg teruggeroepen. Dat heeft Radio Vaticana vandaag gemeld. Daarmee lijkt de rel tussen het Vaticaan en Ierland nog lang niet ten einde.

Eamon Gilmore, Iers minister van Buitenlandse Zaken. © ANP Beeld
Eamon Gilmore, Iers minister van Buitenlandse Zaken. © ANP

Vorige week haalde premier Enda Kenny in het Ierse parlement ongekend fel uit naar de leiding van de Rooms-Katholieke Kerk. De aanleiding was de publicatie van een rapport over seksueel misbruik door geestelijken in het zuidelijke bisdom Cloyne. Daaruit bleek dat in de jaren 1996 tot en met 2009 zeker 19 geestelijken van seksueel misbruik zijn beschuldigd.

In strijd met de Ierse wet meldde het bisdom op aansporing van het Vaticaan het misbruik niet aan de burgerlijke autoriteiten. Het bisdom stond onder leiding van bisschop John Magee, die vorig jaar vervroegd met emeritaat ging. Hij was daarvoor particulier secretaris van drie pausen. Magee is zelf ook van misbruik beschuldigd en is ondergedoken.

Kenny beschuldigde het Vaticaan ervan dat het de Ierse justitie bewust heeft tegengewerkt. Uit het rapport blijkt volgens hem dat er in het Vaticaan een cultuur heerst waarin gebrek aan inlevingsvermogen, elitair gedrag en narcisme vooropstaan. Hij had het gedrag van de kerkleiding eerder al 'absoluuut schandelijk' genoemd.

Ook de Ierse minister van Buitenlandse Zaken, Eamon Gilmore, wond er geen doekjes om. Hij liet de nuntius aanvankelijk weten het 'onaanvaardbaar' te vinden dat de geestelijken de reactie van het Vaticaan zo konden uitleggen dat zij in hun geweten hun verantwoordelijkheid konden ontvluchten.

Gilmore riep de pauselijke gezant twee weken geleden op het matje en eiste een officiële reactie van het Vaticaan op de beschuldigingen. Het Vaticaan liet hierop weten een reactie te zullen geven 'wanneer de tijd rijp is', maar heeft dit tot dusverre niet gedaan.

Beter beschermen

In de jaren negentig voerde Ierland nieuw beleid in dat erop gericht was kinderen beter te beschermen tegen misbruik door geestelijken. Onder dit beleid is het verplicht de politie in te lichten over gevallen van seksueel misbruik. Ierse onderzoekers ontdekten echter in 2008 dat medewerkers van de katholieke kerk nog altijd bewijzen van misbruik achterhielden.

Het rapport over Cloyne is het vierde in 6 jaar waarin seksueel misbruik in de Ierse kerk aan de orde is gesteld. Eind 2009 bleek daaruit onder meer dat de leiding van het aartsbisdom Dublin tussen 1975 en 2004 het wangedrag van geestelijken 'als een bezetene' had toegedekt, Paus Benedictus gaf daarna opdracht tot een zogeheten apostolische visitatie, een kerkelijk onderzoek, in vier Ierse bisdommen, waaronder Dublin. In een herderlijk schrijven erkende hij dat de Ierse bisschoppen grote fouten hebben gemaakt.

Relatie bekoeld

De betrekkingen tussen Ierland en Vaticaanstad zijn er door het schandaal niet beter op geworden. Het Ierse parlement sprak vorige week woensdag unaniem zijn afkeuring uit over de bemoeienis van het Vaticaan.

De felle reacties van de Ieren zijn extra opmerkelijk in een land waar de ruime meerderheid van de bevolking rooms-katholiek is en bijvoorbeeld abortus door diezelfde kerk als zonde wordt bestempeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden