Misbruik van jongens blijft meestal nog verborgen

Seksueel geweld tegen jongens wordt nog veel te weinig herkend. Woensdag begint daarom campagne #Geenzin, gericht op puberjongens en hun ouders. 'We moeten wat meer op jongens letten.'

Laura Obdeijn
Campagnefoto Beeld #geenzin
CampagnefotoBeeld #geenzin

Geen zin, het zijn twee woorden die door pubers regelmatig in de mond worden genomen wanneer het gaat over zaken als huiswerk, school of voetbaltraining, maar het zijn ook woorden die jongens van die leeftijd te vaak niet durven uit te spreken wanneer er sprake is van seksueel geweld, zeggen Petra Hoeve en Ruth Schipper van Qpido.

Daarom begint het expertisecentrum, gericht op seksueel gezond en veilig opgroeien van jongeren, de onlinecampagne #Geenzin voor Amsterdamse jongens tussen de 13 en 18 jaar oud, in de hoop dat zij er vaker voor zullen uitkomen dat ze geen zin hebben in bijvoorbeeld de online kinderlokker, de volwassene in de douche op de sportclub of de oom of familievriendin die een pornofilm wil kijken.

Heleboel meisjes, geen jongen
"We zien hier een heleboel meisjes, maar er heeft zich nog nooit één jongen gemeld vanwege seksueel geweld en dat is gek. Het rijmt namelijk niet met wat wij op scholen signaleren. Ook van de politie weten we dat de slachtoffers er wel zijn," zegt Hoeve.

Het onderzoek Op Goede Grond van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen uit 2014, over de aanpak van seksueel geweld tegen kinderen, ondersteunde deze ondervindingen en de noodzaak van een campagne.

Uit het onderzoek van Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer en haar team bleek dat er van de naar schatting ruim 22.000 jongens die ooit slachtoffer waren van seksueel geweld, slechts 1400 herkend worden. De rest blijft ongezien.

Reacties
Dat heeft alles te maken met het heersende taboe, dat bij jongens veel groter is dan bij meisjes, onder meer door een gebrek aan aandacht voor het onderwerp. "Het is een blinde vlek," zegt Hoeve.

Het zit er van oudsher ingebakken dat we denken dat vrouwen eerder slachtoffer zijn van seksueel geweld dan mannen, zegt Schipper. "En het is goed dat daar aandacht voor is, maar het wordt ook tijd dat we wat meer op de jongens gaan letten."

Daaruit komt de angst voort voor de reactie van de buitenwereld. Is de dader een vrouw, dan zijn de jongens bang niet serieus genomen te worden: "Je bent toch een sterke vent?" En bij een man zijn ze bang dat gezegd wordt: "Je bent toch geen homo?"

Seksueel geweld
Hetzelfde ziet Nationaal Raporteur Dett­meijer, die de regering over deze thema's rapporteert. "Aan iemand vertellen dat je slachtoffer bent geworden van seksueel geweld is voor veel kinderen heel moeilijk, maar voor jongens lijkt dit nog moeilijker. Mogelijk zien we jongens daardoor ook minder snel als slachtoffer, wat de kans vergroot dat ze niet de juiste hulp krijgen én dat de dader niet kan worden gepakt."

Niet alleen het thema zelf zou volgens haar meer aandacht moeten krijgen, ook van belang is dat kinderen leren praten over seksualiteit, gezond seksueel gedrag en seksueel geweld en dat volwassenen mét hen leren praten.

Daar sluit Qpido zich bij aan. De drempel om erover te praten moet lager worden voor zowel de jongens - door via chat of telefoon anoniem hun verhaal kwijt te kunnen - als de ouders. "We zouden aan onze zonen dezelfde vragen moeten stellen als aan onze dochters, zodat ook jongens hierover durven te praten en weten dat ze niet alleen of de enige zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden