'Misbruik van demonstratierecht bij 1 meiviering FNV'

Zowel de Stichting Herstel Oosterpark als stadsdeelbestuurder Ivar Manuel (D66) zijn niet bepaald gelukkig met de gang van zaken rond de 1 meiviering van de FNV zondag in het Oosterpark. De VVD heeft inmiddels raadsvragen gesteld.

Joep School en Jasper Piersma
null Beeld Rink Hof
Beeld Rink Hof

Het was Stichting Herstel Oosterpark een doorn in het oog. Een evenement zoals dat van de FNV was te groot voor de kwetsbare grasmat, vond de stichting, en het zou meer festival zijn dan demonstratie. Het evenement zou funest zijn voor het park. De stichting stapte zelfs naar de rechter om de FNV te stoppen, maar de vakbond beriep zich op het demonstratierecht, wilde wel wat inbinden, maar weigerde te verplaatsen.

Ook bestuurscommissievoorzitter Ivar Manuel van stadsdeel Oost zei eerder zeer ontstemd te zijn over de beslissing van de voorzieningenrechter. Hij was zondag even poolshoogte gaan nemen en schrok van wat hij zag. "Er is totaal geen rekening gehouden met de staat van de grasmat. Die is vorig jaar ingezaaid en nog altijd heel kwetsbaar, maar er was nauwelijks een stukje gras onbenut gelaten."

Kostbare klus
De grasmat was dan wel bedekt met platen, maar voor een festival zou de FNV nooit de benodigde vergunningen hebben gekregen, meent Manuel. "Het was de afgelopen dagen nat en zondag ineens zonnig. Je kunt je voorstellen wat dat doet met gras dat zo lang afgedekt ligt."

De regels zijn volgens Manuel omzeild. "Er is misbruik gemaakt van het demonstratierecht. In het programmaboekje stond dat FNV-voorzitter Ton Heerts een kwartier zou spreken, maar uiteindelijk heeft hij maximaal tien minuten op het podium gestaan. Daarna volgden de hele middag alleen muzikanten. Dan kun je toch niet spreken van een demonstratie?"

Volgens Manuel is het een kostbare klus om het gras te herstellen. "De FNV heeft een borg van 30.000 euro gestort voor gebruik van het park, maar ik denk dat we daar qua herstelkosten wel overheen gaan."

De Amsterdamse VVD heeft inmiddels schriftelijke vragen aan de raad gesteld. "De viering mocht doorgaan als demonstratie op voorwaarde dat het niet teveel zou lijken op een festival. Daarover zijn afspraken gemaakt, die mogelijk zijn overtreden. Ik wil weten of de FNV toch niet haar rode boekje te buiten is gegaan," zegt fractievoorzitter Marja Ruigrok.

Lees ook: Was de 1 mei-viering een demonstratie of een festival?

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden