Mirakelkolom vrijdagnacht teruggeplaatst op Rokin

Na zestien jaar overdwars in de opslag wordt vannacht de Mirakelkolom weer teruggeplaatst op het Rokin. Recht overeind, bij de Wijde Kapelsteeg, op de plek waar hij eerder tussen 1988 en 2001 stond.

Marc Kruyswijk
De mirakelkolom vrijdag, opweg naar het Rokin Beeld Els De Cannière
De mirakelkolom vrijdag, opweg naar het RokinBeeld Els De Cannière

Vannacht rond twee uur wordt de kolom, samengesteld uit zuilen uit de oude kerk Heilige Stede, met groot materieel teruggeplaatst.

Voor deze klus, het gevaarte steekt negen meter boven het maaiveld uit, is zo veel ruimte nodig dat is gekozen voor een nachtelijk moment omdat er dan geen trams meer rijden over het Rokin.

Noord/Zuidlijn
De Mirakelkolom bleek in 2001 plotseling van het Rokin verdwenen. Na onderzoek door de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) werd deze weer aangetroffen op een opslagterrein bij het ventilatorgebouw van de IJtunnel in Noord, ingepakt in een ijzeren frame.

Reden van de verwijdering: de kolom stond in de weg bij de verplaatsing van allerlei kabels, noodzakelijk vanwege de aanleg van de Noord/Zuidlijn.

Miraculeus
De VVAB maakte vervolgens afspraken over het terugplaatsen van de Mirakelkolom, zegt woordvoerder Walther Schoonenberg. "Het leek ons een goed idee het een en ander op papier te zetten over de terugkeer: voor je het weet is iedereen ineens vergeten dat die prachtige kolom nog ergens op een opslagterrein ligt."

De Mirakelkolom is samengesteld uit fragmenten van de in 1908 gesloopte kerk Heilige Stede. Deze kapel was gebouwd op de plek van het woonhuis waar in 1345 een miraculeuze gebeurtenis plaatsvond: de hostie die door een stervende man was uitgebraakt, werd de volgende dag ongeschonden teruggevonden in het haardvuur waarin het was geworpen.

Bedevaartgangers
Dit 'Mirakel van Amsterdam' trok vele bedevaartganger en nog steeds lopen jaarlijks duizenden mensen mee in de Stille Omgang om dit wonder te herdenken.

De kolom werd in 1988 geplaatst op het Rokin op initiatief van de Stichting Amsterdam Versierd van Geurt Brinkgreve. Hij herinnert niet alleen aan de gesloopte kapel, maar markeert volgens de VVAB ook een omslag in het denken over het behoud van historische gebouwen in de stad.

Met het terugplaatsen van de Mirakelkolom is extra haast gemaakt, zegt Schoonenberg. "In de nacht van 18 op 19 maart is het weer Stille Omgang. Het is mooi dat al die mensen nu weer langs de kolom kunnen lopen."

Lees ook: Het Mirakel van Amsterdam brengt nog steeds duizenden mensen op de been

De Mirakelkolom op Rokin in 1988 Beeld CC by Bogaerts, Rob / Anefo
De Mirakelkolom op Rokin in 1988Beeld CC by Bogaerts, Rob / Anefo
Terug op het Rokin, maar nog niet uitgepakt. Beeld Marjolijn de Cocq
Terug op het Rokin, maar nog niet uitgepakt.Beeld Marjolijn de Cocq

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden