Mirakelkolom staat weer op zijn oude plek

De mirakelkolom is definitief terug op het Rokin. De mirakelkolom, die in 1988 op het Rokin werd geplaatst, moest in 2001 tijdelijk wijken voor de aanleg van de Noord/Zuidlijn.

Rick Planting
null Beeld Jesper Boot
Beeld Jesper Boot

De kolom kwam in 2017 weer terug te staan op zijn oude plek, daar zou hij op locatie gerenoveerd worden.

Tijdens de werkzaamheden bleek de zuil niet stevig genoeg. De kolom moest, stukje voor stukje, opnieuw worden opgebouwd. Dinsdag werd hij weer teruggeplaatst op zijn oude plek: op het trottoir schuin voor het griezelhuis The Amsterdam Dungeon.

Het mirakel van Amsterdam
De mirakelkolom werd gebouwd als een herinnering aan de Heilige Stede, een kapel die weer was gebouwd als een herinnering aan het mirakel van Amsterdam: een wonder waarbij een stervende man,

Ysbrant Dommer, in 1345 een hostie uitkotste in een huis aan de Kalverstraat. De hostie werd direct door zijn vrouw in het haardvuur gegooid zodat die niet ontheiligd zou worden. Toen men de volgende ochtend het vuur wilde aanmaken bleek de hostie ongeschonden in het as te liggen. De kerk heeft dit officieel erkend als wonder.

Pelgrims
Het woonhuis moest een jaar later plaatsmaken voor een katholieke kapel. Om alle pelgrims naar deze heilige plek te leiden werd een nieuwe weg aangelegd, de Heiligeweg. Oorspronkelijk liep deze weg tot aan Sloten. Tijdens de beeldenstorm werd de kapel vernietigd, later kwam het in protestantse handen.

Het mirakel van Amsterdam wordt nog jaarlijks herdacht met de Stille Omgang: een processie waarbij bedevaartgangers dezelfde route lopen die de pastoor van de Oude Kerk, die de hostie toediende, destijds ook liep. Van het Spui, langs het woonhuis aan de Kalverstraat, naar de Prins Hendrikkade en via de Warmoesstraat weer terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden