Minuscule sporen koppelen Sjonny W. aan oude moord

Minuscule sporen linken Amsterdammer Sjonny W. aan de veertien jaar oude moord op Monique Roossien. Justitie denkt dat W. zeker nog twee vrouwen heeft vermoord.

Maarten van Dun
Sjonny W. Beeld .
Sjonny W.Beeld .

Het coldcaseteam dat de nooit opgeloste moorden op Mirela Mos en Monique Roossien onderzoekt deed vorig jaar een bijzondere ontdekking.

Dat was 12 jaar na de gewelddadige dood van de 30-jarige Roemeense Mos, wier in stukken gesneden lichaam in november 2004 in Amsterdam-Zuidoost was gevonden.

Het rechercheteam had twee zandkorrels laten onderzoeken die na de dood van Mos waren aangetroffen in haar auto. In het laboratorium bleek dat op de zandkorrels minuscule hoeveelheden bloed zaten.

Dat bloed bleek na onderzoek niet van Mos of van een potentiële dader te zijn, maar van een andere vermoorde vrouw: de 26-jarige Groningse prostituee Monique Roossien, die vijftien maanden eerder gedood en ontkleed was gevonden bij de Uitdammerdijk (zie kader onderaan).

Joviale man
Het nieuwe spoor sterkte de recherche in zijn vermoeden dat beide moorden door dezelfde man werden gepleegd: de 45-jarige Sjonny W., huisschilder uit Amsterdam-Zuidoost.

Hoewel bekenden hem omschrijven als een joviale man, had zijn leven een donkere kant. Hij had veelvuldig contact met verslaafde prostituees en beleefde met hen van drank en drugs doortrokken nachten.

W. wordt nu voor de dood van Mirela Mos en Monique Roossien vervolgd en justitie denkt dat hij ook de zwaar verslaafde Sabrina Oosterbeek vermoordde.

Zij verdween in maart van dit jaar spoorloos in Zuidoost en er is weinig hoop dat zij nog leeft. Donderdag is er een inleidende zitting in de zaak.

W., die onlangs een zelfmoordpoging heeft gedaan, ontkent enige betrokkenheid bij de dood van de vrouwen van wie vaststaat dat zij kort voordat hen iets overkwam alle drie contact met hem hebben gehad.

W. belde met Oosterbeek in de nacht dat zij verdween. Met haar had hij nu en dan seks en op camerabeelden is te zien hoe W. in de nacht van haar verdwijning haar fiets verplaatst.

Sperma van verdachte
Twaalf jaar eerder had hij ook een soort relatie met Mos in de tijd voor haar dood. Zijn dna werd niet alleen gevonden bij het lichaam van Mos, maar een coldcaseteam vond ook sporen van W. op de vuilniszakken waarin haar lichaam was verpakt, al is dat spoor heel zwak.

Ook met het andere slachtoffer, Monique Roossien, had W. contact, zo blijkt uit een spermaspoor dat bij haar ontzielde lichaam was gevonden, en dat pas na de arrestatie van W. aan hem kon worden gekoppeld.

Dat spermaspoor is geen sluitend bewijs voor betrokkenheid van W. bij Roossiens dood: het zou ook kunnen duiden op vrijwillig seksueel contact.

Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen dat Roossiens bloed is gevonden in de auto van Mirela Mos, een vriendin van Sjonny W., die vijftien maanden na de dood van Roossien zélf ook op gewelddadige wijze stierf. W. leerde Mos pas na de dood van Roossien kennen.

Het is dus vooral forensisch onderzoek dat W. koppelt aan de vermoorde vrouwen. Volgens W.'s advocaat, Maarten Pijnenburg, zijn die forensische sporen onvoldoende om zijn cliënt onomstotelijk aan de moorden te linken. Hij wil in aanloop niet inhoudelijk reageren.

Lees terug: W. gelinkt aan moord op twee Amsterdamse prostituees

12

Op zandkorrels die twaalf jaar na de geweld­dadige dood van Mirela Mos in haar auto waren gevonden zat bloed van een ander slachtoffer.

Oude zaken

Justitie denkt dat de Amsterdamse huisschilder Sjonny W. in veertien jaar in en om Amsterdam zeker drie kwetsbare vrouwen heeft vermoord.

De slachtoffers zijn de verslaafde prostituee Monique Roossien (gedood in 2003), de Roemeense Mirela Mos (2004) en de in maart dit jaar spoorloos verdwenen 30-jarige verslaafde Sabrina Oosterbeek, wier lichaam niet is gevonden.

Na de aanhouding van W. voor de meest recente verdwijning bekeek de politie of hij aan onopgeloste moorden kon worden gelinkt. Toen kwam hij ook voor de oudere moordzaken in beeld als verdachte.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden